mnenj na posebni strani

Losos v testu z zeleno hrustljavo omako

Sestavine

0,5 kg lososovega fileja (svežega, naj v ribarnici olupijo kožo)

25 dag listnatega testa (kar je en paket že pripravljenega testa)

mlet ingver

klinčki

3 žlice masla

olivno olje

30 dag špinače ali blitve

0,35 l sladke smetane

mleti mandlji

Postopek

Maslo stopimo v kozici, dodamo ingver in klinčke (klinčke lahko še prej potolčemo v možnarju). S tem premažemo file lososa in najmanj pol ure pustimo, da se losos lepo prepoji.

Medtem razvaljamo listnato testo na debelino 3 mm.

V testo zavijemo lososov file. Z maslom, ki je steklo iz ribe, premažemo gornji del testa, tako da bo testo premaščeno z obeh strani (z notranje strani z ribo, z zunanje strani s premazom).

Lososa v testu položimo na papir in v pekač, pečemo 30 minut.

Priprava zelene hrustljave omake:

špinačo ali blitvo oparimo in jo potem z multipraktikom sesekljamo. Zelenjavo damo v kozico na hladno olivno olje in potem segrevamo ter mešamo. Dodamo smetano za kuhanje, segrevamo, vendar smetana ne sme zavreti. Tik pred serviranjem damo v omako še mlete mandlje po okusu (npr: do 5 dag), premešamo in omaka je narejena.

Serviramo kos lososa v testu na eni strani krožnika, na drugo stran dajemo omako, tako da je jed tudi barvno zanimiva.

Mnenja o receptu

vem da so nekateri 'alergicni' na taksnole pisanje, pa si bom vseeno drznila: super se mi tole slisi in prav zal mi je, da sem (se vedno) tukaj, kjer je listnasto testo (v trgovini) popolna neznanka. Se posebej pa zato, ker imam v skrinji ze nekaj casa krasen kos lososa ki kar caka na 'pravo priloznost' oz. navdih, kaj naj naredim z njim... Pa bo treba. In to prav v kratkem. Tako da, draga Vendelina, ce imas se kaksno izvirno idejo (vem da jih je ze nekaj med recepti) in vkljucuje lososa in izkljucuje listnato testo... hitro napisi pa ga lahko uvrstim v svoj tukajsnji 'poslovilni' jedilnik... In ce ne bo pac koncal v ponvi 'po moje' :) Pozdravcke, teja / teja-kit.

lososa (seveda s popolnoma drugačno marinado) sem že pekla v testu za zavitke. Vendar priporočam, da testo ne namažeš z maslom ali oljem, temveč s kislo smetano - plasti se ti potem ne bodo drobile. Moram pa reči, da me tudi tale recept mika, čeprav sem skeptična glede žbic na ribi. No, ampak če ne poskusiš, ne veš. / Lisa

Namesto listnatega testa lahko pripravite masleno piškotno testo, s tem, da je fino, če daste notri tudi koruzno moko / Vendelina jr.

Jaz sem ta recept preizkusila in lahko zatrdim, da žbice prav fino pašejo na ribo. Se je pa testo res precej drobilo, kot je opazno na sliki. Za moj okus je bilo kar malo mastno, oziroma precej nasitno, zato bom naslednjič raje upoštevala nasvet za tejo in naredila meni ljubše piškotno testo. Omaka pa ni bila več omaka, potem ko sem vanjo vsula mandlje, spremenila se je namreč v bolj žoftno prilogo. Ne vem sicer, če je recept mišljen tako, kot izgleda slika, ampak bilo je super. / petkica