mnenj na posebni strani

Cassata siciliana

Sestavine

Mandljeva pasta:

200 g mandljev

200 g sladkorja v prahu

1 dl vode

1 barva za živila - zelena

 

Biskvit:

4 jajca

12 dag mehke moke

12 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

noževa konica pecilnega praška

2 dl vode

4 žlice sladkorja

1 šilce maraskina

 

Krema:

300 g ovčje ricotte

100 g sladkorja v prahu

50 g čokoladnih kapljic

50 g kandirane pomaranče

1 esenca pomaranče

 

Glazura:

1 beljak

200 g sladkorja v prahu

2 žlički limoninega soka

 

Za okrasitev:

kandirana češnja in pomaranča

 

Postopek

Najprej se lotimo priprave biskvita. Jajca penasto vmešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Ko masa zelo naraste in je zadosti puhasta, vmešamo presejano moko s pecilnim praškom. Pečemo 20 minut na 160 stopinjah v modelu s snemljivim obodom in v katerem bomo kasneje sladico pripravili. Ohlajen biskvit prerežemo tako, da dobimo 2 kosa.

Nato se lahko lotimo priprave kreme. Ricotto pretlačimo s sladkorjem skozi sito. Dodamo pomarančno esenco in z leseno žlico stepamo kremo še toliko časa, da postane gladka. Na koncu primešamo še kandirano pomarančo in čokoladne kapljice. Shranimo na hladnem.

Priprava mandljeve paste:

mandlje zmeljemo do te mere, da dobimo moko. Zmešamo s sladkorjem v prahu in primešamo v zavreto vodo. Kuhamo na majhnem ognju med neprestanim mešanjem 5 minut. Polovico paste zvrnemo na mokro marmorno ploščo, ostali polovici primešamo barvo za živila. Ko se pasta nekoliko ohladi (ne sme se ohladiti popolnoma) jo dobro premesimo, da nastane voljna, ne pretrda masa. Razvaljamo jo na 2 mm debeline (da se ne prijema si pomagamo s sladkorjem v prahu). Narežemo na trikotnike, s katerimi pokrijemo tortni model, v katerem smo pekli biskvit. Svetujem, da uporabite navlažen peki papir za podlago, da se pasta ne prime modela (izmenjujemo barvi, kot na sliki).

Za vlaženje biskvita:

V 2 dl vode damo 4 žlice sladkorja in kuhamo na zmernem ognju 5 minut. Ohlajeni vodi dodamo šilce maraskino likerja.

Na mandljevo pasto naložimo prvo ploščo biskvita, navlažimo s polovico tekočine, ki smo jo pripravili, premažemo s kremo in pokrijemo z drugo ploščo biskvita. Navlažimo s preostankom tekočine. Robove paste, ki so morebiti nekoliko previsoki, zavihamo na biskvit in prekrijemo s folijo. V hladilniku pustimo čez noč. Naslednji dan sladico previdno zvrnemo na servirni krožnik, okrasimo s kandiranim sadjem in glazuro. V hladilniku naj počaka še vsaj 2 uri do serviranja.

Opombe

Cassata je značilna palermska sladica. Recept se je ohranil od približno leta 1000, ko so sladico sprva izdelovali samo za veliko noč, danes pa je nepogrešljiva dobrota ob vsakem večjem prazniku.

Mnenja o receptu

mmmm meni se že cedijo sline..super / tiny

saj verjamem, da je v redu, motijo me tista dva " gvihta " v oceni zahtevnosti izvedbe, jaz bi dodal vsaj še dva. / ežoj

ajd, ežoj, dodal sem enega. / Bojan

meni se ni zdela zahtevna priprava, zdi se mi, da ti vzame več časa kot drugo. biskvit, pa krema pa pasta, nič kaj kompliciranega, se mi zdi. / pppp

Obsedena sem s kasato .. Kje bi dobila ovcjo ricotto? Ker navadna, ki se jo dobi pri nas ima proti tej, ki je uporabljena v kasati, cisto blag in mil okus / bannanna

Bannana če ti kaj pomaga: http://www.kmetijapustotnik.si/sirarska-skuta http://www.kmetijapustotnik.si/kje-smo / anibas