mnenj na posebni strani

Srnin hrbet

Sestavine

180 g surovega masla ali margarine

180 g sladkorja

1 vanilijev sladkor

4 jajca

100 g mlete čokolade

50 g zmletih neolupljenih mandljev

100 g moke

1 zavitek čokoladnega pudinga

2 zravnani žlički pecilnega praška

2 - 3 žlice mleka

marelična marmelada

Za glazuro:

100 g čokolade

50 g surovega masla

mandlji, narezani na palčke

Postopek

V enem globokem krožniku zmešamo čokolado in mandlje. Na drug krožnik skupaj presejemo moko, pecilni prašek in čokoladni puding.

Maslo penasto vmešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Izmenoma dodajamo jajca in čokoladno - mandljevo mešanico. Nato pa izmenoma primešamo močnato mešanico in mleko.

Model za srnin hrbet (30 cm) namažemo z maslom in potresemo z moko. Vanj stresemo testo. Pečemo 50 - 60 minut pri 160 stopinjah. S pletilko ali zobotrebcem preizkusimo ali je kolač pečen (ne sme se ga več držati testo).

Kolač zvrnemo na mrežo in ohladimo. Marelično marmelado pretlačimo, da je gladka in jo segrejemo. S pomočjo čopiča premažemo ohlajeni kolač.

Čokolado raztopimo v mikrovalovki ali nad vročo vodo in ji dodamo maslo. Glazuro prelijemo čez kolač. Nabodemo ga z narezanimi mandlji. Okus bo boljši, če mandlje prej prepražimo. Najboljše je, če jih damo v pečico, ko pečemo kolač. Vendar je treba zelo paziti, ker se lahko hitro zažgejo!

Mnenja o receptu

Jaz imam sicer en zelo podoben recept, samo jaz namesto marelične marmelade dodam marmelado, ki malo zakisli, najboljša je brusnična, prav tako pa ribezova ali višnjeva nista slabi, mislim, da dobi srnin hrbet s tem en poseben čar in okus! Namesto mandljev dam orehe in je prav tako okusno! / Ireland

Ireland, ne dvomim, da je tvoj recept prav tako dober. Orehi imajo nekoliko močnejši okus, a kombinacija orehov in čokolade je vedno v redu. Tudi sama sem že delala srnin hrbet z brusnično marmelado, ki je ena izmed mojih najljubših, a marelična marmelada je pač klasika za avstrijske sladice (glej saher torto). Marelična marmelada je tudi edina, ki jo sama skuham, ker še nisem srečala kupljene s pravim okusom (brusnično pa vedno kupim). / teta torta

ODLIČNO!!! / ditka

res odlicno / duncka 1

Sama sem sicer bolj ljubiteljica kremastih peciv, tako da srnin hrbet, pa tudi saharica nista pri najbolj priljubljenih pri meni, ampak po temle receptu se je speklo tako kot se mora. / nb