mnenj na posebni strani

Velikonočna potica

Sestavine

85 dkg bele moke

3 dl mleka

2 celi jajčki

5 dkg margarine

3 žlice olja

8 dkg sladkorja

6 dkg kvasa

žlička soli

Makov nadev:

1/2 kg mletega maka

1 žlica marmelade

1 žlica medu

1 nastrgano jabolko

1 žlica masla

sladkor po okusu

5 žlic ruma

vanilijev sladkor

cca. 2 dl mleka, ki naj prevre

Orehov nadev:

1/2 l mleka

1 žlica masla

5 žlic sladkorja

2 žlici ruma

vanilijev sladkor

žlička cimeta

sok in lupina limone

1 kg mletih orehov

Postopek

Moko vsujemo v skledo, kvas damo vzhajati v nekaj žlic toplega mleka, kateremu smo dodali žličko moke in žličko sladkorja. Ko je kvas pripravljen, ga vsujemo v moko (v moki naredimo jamico). Ostalo mleko segrejemo in damo vanj jajčki, margarino, olje in sladkor. Vse skupaj vlijemo na moko ter dobro pregnetemo in damo vzhajati za cca. 40 minut.

Če delamo makov nadev, zavremo 1/2 l mleka in še vrelo prelijemo po ostalih sestavinah, ki so naštete za makov nadev, ki pa ne sme biti pretekoč. Ko je testo vzhajano, ga razdelimo na dva dela in vsakega posebej razvaljamo za prst debelo in nadevamo, zvijemo in damo na pomaščen in pomokan pekač ter še pustimo cca. 30 minut vzhajati. Pečico segrejemo na 200 stopinj in pečemo 10 minut, kasneje zmanjšamo na 180 stopinj in pečemo še 40 minut na tej temperaturi. Potico pred peko malo napikamo z zobotrebcem ter premažemo s stepenim jajčkom.

Če delamo orehov nadev, si prav tako prevremo mleko in zalijemo vse naštete sestavine ter dobro premešamo. V orehov nadev lahko damo nastrgano čokolado ali pa žličko prave mlete kave.

Mnenja o receptu

dobroje / debil