mnenj na posebni strani

Mini panettone z brusnicami in čokolado

Mini panettone s čokolado in brusnicami - italijanska tradicionalna praznična sladica v mini izvedbi.

Sestavine

550 g gladke moke

10 g suhega kvasa

pol žličke soli

200 ml mleka

3 rumenjake

4 cela jajca

1 strok vanilije

100 g sladkorja

200 g masla (sobna temperatura)

lupinica 1 limone

lupinica 1 pomaranče

150 g brusnic

150 čokoladnih kapljic

SESTAVINE za premaz:

1 rumenjak za premaz

1 žlička mleka

50 g mandljevih lističev

sladkor v prahu za posip

Postopek

Za pripravo priporočam kuhinjskega robota, saj je testo pred vzhajanjem dokaj zbito in težko za obdelavo. Zmešamo moko, suhi kvas, sladkor in sol. Mleko segrejemo in dodamo suhim sestavinam, ter pričnemo z gnetenjem.

Gnetemo dobrih 5 minut, nato dodajamo cela jajca eno po eno, da se nam sestavine dobro premešajo. Gnetemo še dodatnih 10 minut, da testo postane lepo elastično.

Pokrijemo s čisto krpo in pustimo vzhajati cca. 1,5 ure na toplem mestu brez prepiha.

Testo nam mora v času vzhajanja narasti na dvojno količino. Testu dodamo sredico vanilijevega stroka, ponovno gnetemo in dodajamo še en po en rumenjak. Gnetemo, da se nam sestavine dobro premešajo v testo, nato postopoma dodajamo na koščke narezano maslo (segreto na sobno temperaturo).

Gnetemo, dokler se nam vse sestavine ne povežejo v enotno testo. Pokrijemo in pustimo ponovno vzhajati 1 uro.

Brusnice prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati, da vpijejo tekočino. Pripravimo si modelčke za panettončke. Uporabimo kartonske modele za muffine ali kovinske (papirnati bodo izgubili obliko, saj se testo razteza med vzhajanjem in peko). Če uporabimo kovinske modelčke, jih rahlo namastimo, da se nam testo ne sprime na njih.

V vzhajano testo po uri počivanja vgnetemo naribano lupinico limone in pomaranče, dodamo koščke čokolade in brusnice. Če imate rajši rozine ali suho sadje, lahko le te tudi uporabite.

Testo ponovno dobro pregnetemo, nato pa razdelimo na cca. 60-80 g težke koščke. Iz mase testa bi morali dobiti cca. 24 mini pannetončkov. Napolnimo modelčke s testom, nato pokrijemo s krpo in pustimo še 20 minut da ponovno vzhajajo.

Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Rumenjak za premaz dobro razžvrkljamo z vilico in mu dodamo žličko mleka, nato premažemo vse panetončke in jih posujemo z mandljevimi lističi.

Pečemo približno 20 minut. S pomočjo zobotrebca preverimo, ali je testo že pečeno.

Panettončke dobro ohladimo, nato posipamo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Opombe

Dober tek!