mnenj na posebni strani

Svilena/medena omaka brez paradižnika

enostavna in okusna omaka, primerna za ljudi, ki imamo težave, če pojemo preveč paradižnika, pekočega, mlečnih izdelkov in bele moke.

Sestavine

1/2 srednje velike čebule

strok česna

žlica olja ali masla

100 - 150 g piščančjega fileja ali kocke slanine

1/2 zelene paprike, srednje velike

1/3 male pločevinke koruze

1/3 srednje velike pločevinke fižola

1/4 cukete

pest ali dve šampinjonov, narezanih na tanko

1/2 čajne žličke vegete

1/2 čajne žličke soli

1 žlica moke (riževe) ali klasične

2 dl mleka (rastlinsko: kokosovo, mandljevo) ali živalsko

žlica medu (po želji)

Postopek

Na drobno sesekljamo čebulo in česen. Podobno pripravimo tudi papriko, bučke pa narežemo na 5 - 6 mm debela kolesca in pustimo malo večje koščke 1x1 cm.

V malo višji ponvi segrejemo olje ali maslo ter 2-3 min popražimo čebulo, ki smo jo rahlo posolili, dodamo česen. In zopet pustimo 2-3 minute na velikem ognju. Po potrebi premešamo.

Meso narežemo na trakce ali kosce in rahlo posolimo. Ko je čebula rahlo posteklenela in česen zadiši, dodamo v ponev meso, da se vse skupaj rahlo prepeče. Dodamo tudi papriko, če želimo, da bo lepo prepečena. Za meso potrebujemo 3-4 minute.

Sedaj dodamo bučke in šampinjone. Oboje odda veliko vode, zato pustimo na velikem ognju in pokrijemo ponev s pokrovko, da se oboje zmehča, okusi pa prepojijo, 3-5 minut.

Občasno premešamo. Ko se bučke zmehčajo, v ponvi pa imamo še vedno nekaj soka, dodamo koruzo in fižol iz konzerve. Dodamo še 1/2 žličke vegete. Ker je oboje že kuhano, pokrijemo ponev in pustimo 2-3 minute, da se okusi premešajo. Po okusu tudi solimo.

Ker je jed mišljena kot omaka k testeninam, je lahko tudi malenkost bolj slana in/ali sladka. Ko je v bistvu jed gotova, zmanjšamo ogenj in dodamo žlico moke ter vse skupaj rahlo premešamo, nato pa zalijemo z rastlinskim ali živalskim mlekom. Po želji in okusu dodamo še žlico medu. Med bo dodal poseben sladek okus, ki spominja na mehiško jed. Vse skupaj kuhamo do vretja oziroma dokler se ne zgosti.

Opombe

Priloga topli omaki so lahko testenine (brez glutena) ali pa uporabite omako kot nadev za tortilje. Ker je jed brez paradižnika in ni pekoča, lahko je tudi brez glutena in laktoze, je primerna za tiste, ki imajo občasne težave z želodčno kislino. Omaka je lahko narejena tudi iz različnih kombinacij zelenjave. Lahko izpustimo med in uporabimo na primer: samo gobice, v tem primeru damo večjo količino.

Če uporabimo 1 dl smetane namesto 2 dl mleka, bo potrebno dodati še 1 dl vode, v tem primeru ni potrebna moka, saj je smetana dovolj gosta.