mnenj na posebni strani

Čokoladno-kokosova torta Alja

Mehak, sočen biskvit, obdan z odličnim čokoladnim moussom, v srcu torte pa se skriva bogata kokosova krema

Sestavine

Biskvit:

3 jajca

60 g sladkorja

90 g moke

1/2 pecilnega praška

1/2 vanilijevega sladkorja

3 žlice Nutelle

Kokosova krema:

4,5 dl mleka

120 g kokosa

60 g sladkorja

20 g škroba

6 listov želatine

0,6 dl kokosovega likerja

2,5 dl sladke smetane

Čokoladni mousse:

300 g 70% čokolade

4 dl sladke smetane

120 g sladkorja

4 jajca

4 žlice kakava v prahu

Postopek

Biskvit:

jajca ločimo. Beljake s polovico sladkorja stolčemo v trd sneg. Rumenjake z drugo polovico sladkorja penasto vmešamo. V rumenjake vmešamo Nutello, dodamo 1/3 snega in postopoma dodajamo presejano moko, zmešano s pecilnim praškom, dokler ni zmes gladka in enotna; nato dodamo preostali sneg in ga z metlico narahlo vmešamo. Pečemo pri 180 stopinjah 30 minut.

Kokosova krema:

želatino namočimo v hladni vodi. Mleku dodamo kokos in zavremo. Odstavimo z ognja in vmešamo sladkor in škrob. Želatino ožmemo in vmešamo v toplo maso. Dodamo še kokosov liker, premešamo in pustimo, da se masa popolnoma ohladi. Sladko smetano stepemo in vmešamo v kokosovo maso.

Sestava 1:

ko sta biskvit in kokosova krema ohlajena, se lotimo sestave. Biskvit na vrhu odrežemo, da ga zravnamo. Dobro ga navlažimo s kakavom, po želji lahko dodamo tudi malo kokosovega likerja. Na biskvit postavimo manjši obod, približno 3-4 cm manjšega premera. Obod obdamo z acetatno folijo in napolnimo s kokosovo kremo, po vrhu zravnamo in hladimo vsaj 1 uro.

Čokoladni mousse:

čokolado stopimo nad soparo ter malo ohladimo. V dve skledi ločimo rumenjake od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake in sladkor zmešamo v penasto zmes, ki ji dodamo kakav. Sladko smetano črvsto stepemo. Jajčni zmesi izmenoma dodajamo stopljeno čokolado in sladko smetano. Zmes z metlico dobro premešamo in na koncu še nežno vmešamo sneg, da dobimo kremasto in rahlo peno.

Sestava 2:

torto vzamemo iz hladilnika ter snamemo manjši obod ter folijo. Biskvit obdamo z acetatno folijo in obodom v katerem smo pekli torto. V prostor med kokosovo kremo in obodom ter po vrhu premažemo z moussom. Postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje pa kar čez noč. Približno eno žlico moussa si pustimo za po odstranitvi acetatne folije, da bomo lahko prikrili vse nepravilnosti. Nož segrejemo pod vročo vodo, ga obrišemo in nežno zgladimo mousse, če pa je kje nastala kakšna luknjica, jo zapolnimo z moussom, ki smo ga prihranili.

Opombe

Mehak, sočen biskvit, obdan z odličnim čokoladnim moussom, v srcu torte pa se skriva bogata kokosova krema. Torto sem po inspiraciji tortice iz slaščičarne Polonca ustvaril za punco in ji jo tradicionalno pripravljam za rojstni dan.

1. Uporabljam pekač premera 24 cm.

2. Delo zelo olajša nastavljivi obod, saj ga z lahkoto uporabim tako za kokosovo kremo kot za dodajanje moussa.

3. Za kokosov liker uporabljam Malibu, saj je prozoren (če boste uporabili liker, ki ni prozoren ali bel, tudi krema ne bo bela).

4. Uporabite dobro čokolado, saj pride močno do izraza. Sam uporabljam Lindt 70 %.

Mnenja o receptu

Odlična torta :) / ela