mnenj na posebni strani

Čemažev suši

iz moje bodoče betule

Sestavine

šop svežih čemaževih listov

100 g ajdove kaše

100 g prosene kaše

100 g polnozrnatega riža

1.5 l močne kostne ali ramen juhe (naj se kuha vsaj 4-5 ur, zato jo pripravimo dan prej; kot osnovo vzamemo goveje kosti z veliko kit in hrustanca in malo mesa).

Za marinirane sardele:

12 zelo svežih sardel

2 limoni (ali 3 limete)

2 majhni rdeči čebuli

po želji svež pekoč feferonček

žlica soli

100 g prekajenega lososa

1-2 5 mm debeli rezini pršuta

2 žlici olivnega olja

200 ml terana

Postopek

1. Marinirane sardele pripravimo dan prej. Ribe očistimo, operemo in jim odstranimo kost. Rdečo čebulo sesekljamo, posolimo, zalijemo z limoninim ali limetinim sokom, po želji dodamo še na kolobarčke narezan pekoč feferonček. V mešanici namočimo filetirane sardele, ki bodo do drugega dne dobile privlačno rdečkasto barvo in odličen okus. Hranimo jih v hladilniku, kjer zdržijo do tri dni. (Čudovite so tudi na opečeni in z maslom namazani žemljici z dodatkom sveže rdeče čebule in vloženih kumaric, zato jih rajši naredimo nekaj več in se tako izognemo temu, da bi do jutra izginile iz hladilnika.)

2. Posebej skuhamo riž in obe vrsti kaše - riž in ajdovo kašo v treh volumnih kostne juhe, proseno kašo v štirih volumnih. Pustimo, da se vse troje ohladi.

3. Prekajenega lososa narežemo na 1 cm debele in približno 4 cm dolge trakce.

4. Rezino pršuta razrežemo na približno 5 mm debele paličice, ki naj bodo dolge 3-4 cm. Paličice rahlo popečemo na olivnem olju, toliko, da spremenijo barvo, nato jih zalijemo s teranom in na majhnem ognju kuhamo 10-15 minut oziroma toliko, da vino skoraj povre.

5. Na oprane in osušene čemaževe liste polagamo po žlico riža ali kaše, na sredino pa po enega od dodatkov - popečene pršutove paličice, polovičke mariniranih sardel ali trakce lososa. Čemažev list nežno zvijemo v zavitek.

6. Postrežemo čim prej, še bolje je, če jih pripravljamo kar sproti, kakor narekuje lakota.

Opombe

- V klasičnem maki sušiju je riž prelit z mešanico sladkorja, kisa in soli, kar pomaga, da postane lepljiv in po zvijanju sušija v list nori alge obdrži obliko. Temu v zgornjem receptu služi močno kolagenska mesna juha, v kateri se kuhajo riž in kaše.

- Recept ni tehnično zahteven, nabava in priprava sestavin pa zahteva nekaj časa, planiranja in sreče tako v gozdu kot pri mesarju in v ribarnici. Pri dodatkih in dekoraciji naj bo meja le vaša domišljija.

Mnenja o receptu

Ob takemle receptu ostanem mrtvo hladna, moj se je pa že v vrsto postavil in sprašuje, kje in kako rezervira, da bo zagotovo prvi v betuli. / elaphus

Čemaž že lepo raste tudi na našem vrtu, torej bo kmalu nekaj podobnega na krožniku. / mamamia