mnenj na posebni strani

Mandljeva pita

mandljeva pita po moje

Sestavine

Testo:

300 g moke

200 g masla

100 g sladkorja

 

Nadev:

200 g mletih mandljev

30 g sladkorja v prahu

1 vanilijev sladkor

malo mleka

1 vanilijeva krema za torte

150 ml mleka

 

Pokrov:

4 beljaki

125 g sladkorja v prahu

1 vanilijev sladkor s koščki vanilije

 

Postopek

1. Najprej naredimo testo. Vse sestavine zmešamo v gladko testo, ga oblikujemo v kepo in postavimo v hladilnik, dokler ne naredimo nadeva.

2. Najprej naredimo »pokrov«. Beljake stepemo s sladkorjem, da postane trd sneg. Na koncu dodamo vanilijev sladkor in postavimo v hladilnik.

3. Za nadev najprej zmešamo mandlje, sladkor, vanilijev sladkor in malo mleka, da postane zmes redka, skoraj trda. To kuhamo, dokler ne zavre. Potem odstavimo s štedilnika. Nato zmešamo prah za vanilijevo kremo z mlekom, dokler se skoraj ne začne trditi in nato postavimo v hladilnik.

4. Testo vzamemo iz hladilnika, delovno površino pomokamo in ga razvaljamo ter damo v pekač (jaz sem uporabila tortni model 28 cm in 6 majhnih posodic za pite) ter pečemo 20 minut na 180 stopinj.

5. Ta čas zmešamo mandljevo maso s kremo za torte (je precej tekoča, ampak se strdi). Po 20 minutah vzamemo testo iz pečice, nanj polijemo nadev ter pečemo dodatnih 12-15 minut. Nato zopet vzamemo pito iz pečice, damo še beljakov pokrov ter pečemo, dokler se ne obarva zlato - rjavo.

6. Pito čez noč pustimo, da se ohladi ter nadev strdi. Postrežemo s stepeno sladko smetano.