mnenj na posebni strani

Makova potica z ribezom

fina, mehka, sladko- kisla makova potica

Sestavine

Testo:

500 g moke

20 g svežega kvasa

100 g sladkorja

3 dl mlačnega mleka

2 rumenjaka

1 žlica ruma

1 limona - naribana lupina

100 g masla

1 ščep soli

Nadev:

400 g mletega maka

4 dl sladke smetane

50 g masla

1 rumenjak

150 g sladkorja

2 žlici ruma

1 limona - naribana lupina

1 žlička cimeta

2 beljaka

200 g ribeza

Premaz:

3 žlice sladke smetane

Postopek

Preden začnemo z izdelavo testa, pripravimo vse sestavine, da se segrejejo na sobno temperaturo.

1. V skledo damo presejano moko, sladkor, rumenjake in rum. V sredini naredimo jamico, nadrobimo kvas in prilivamo toplo mleko ter gnetemo testo. Dodamo naribano lupino limone in sol. Čisto na koncu prilijemo stopljeno maslo in gnetemo, dokler ga testo ne vpije. Dobimo lepo testo, ki se ne prijema na roke. Pokrijemo ga in počakamo, da vzhaja. Čez pol ure testo še enkrat pregnetemo in ga pustimo pokritega, da še enkrat vzhaja.

2. Segrejemo sladko smetano do vrenja in v njej poparimo mleti mak. V še vročo maso dodamo maslo, narezano na kockice in mešamo, da se maslo stopi. Ko se masa ohladi, dodamo sladkor, rum, cimet, naribano limonino lupino in premešamo, da se masa zedini.

3. Beljake stepemo v sneg. Dodamo jih makovi masi z enim rumenjakom in nežno premešamo. Vzhajano testo damo na pomokano delovno površino, ga pregnetemo in razdelimo na dva dela.

4. Razvaljamo en del na tenko, ga premažemo s polovico makovega nadeva in potresemo s polovico ribeza. Zvijemo potico in jo preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Isto ponovimo z drugo polovico testa. Pokrijemo potičke in jih pustimo vzhajati.

5. Vzhajane potičke večkrat prebodemo s palčko za ražnjiče in premažemo s sladko smetano. Pekač damo v pečico, ogreto na 200 stopinj, in pečemo potičke 10 minut. Čez 10 minut zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še 40 minut.

6. Pečene potičke pustimo, da se ohladijo. Posujemo jih s sladkorjem v prahu in narežemo.

Uživajte v sladko - kislem okusu makove potičke.

Mnenja o receptu

Super recept, hvala Smarty, je ze v belezki. / johana

Mopsika, hvalaaa... / SMARTY1

Smarty, zelo dobro izgleda. / Trixi