mnenj na posebni strani

Frtalja s pelati

aromatična in osvežilna poletna jajčna jed

Sestavine

5-6 zrelih, svežih paradižnikov pelatov

1 strok česna

olivno olje

2 jajci (če je možno, uporabite sveža domača jajca :) )

sveža bazilika

svež peteršilj

sol

poper

Postopek

1. Pelate operemo in odstranimo zelene dele ter jih po dolžini razpolovimo.

Na srednji temperaturi segrejemo manjšo ponev. Vanjo vlijemo dovolj olja, da je dno "podmazano" in v ponev s stiskalnico iztisnemo strok česna. Ponev mora biti vroča, vendar ne toliko, da bi se olivno olje začelo kaditi ali da bi se česen zažgal.

Česen pražimo, dokler ne zadiši, nato pa v ponev s prerezano stranjo navzdol zložimo pelate. Pelate pustimo par minut, da se nekoliko opečejo in karamelizirajo.

2. Medtem v skodelici razžvrkljamo jajce s soljo, poprom in grobo sesekljanimi zelišči. Z mešanico prelijemo pelate in prvo minuto malo pomešamo, da se zelišča enakomerno porazdelijo. Ko jajca po dnu zakrknejo, malo znižamo temperaturo in pečemo, dokler omleta ni dovolj čvrsta, da jo lahko obrnemo. Omleto zapečemo še z druge strani po lastnem okusu in postrežemo toplo.

3. Omleto lahko serviramo potreseno s parmezanom ali pecorinom (tudi feta sir se dobro obnese) in okrasimo z listi bazilike ali peteršilja.

Opombe

Prepričajmo se, da je ponev temeljito segreta, sicer se dno ne bo lepo zapeklo. Po mojih izkušnjah so najboljše teflonske litoželezne ponve.

Omleto lahko po želji zapečemo tudi v pečici pod žarom. V tem primeru se splača sir dodati preden jed roma v peč ;)