mnenj na posebni strani

Mavrična solata s piščančjim mesom

eden izmed mojih najljubših receptov in služi kot samostojna jed, je zelo bogata in nasiti

Sestavine

Preliv:

ščepec kajenskega popra

1 žlica gorčice

2 žlički medu

2 dl jogurta

1 žlica olivnega olja

1 žlica bučnega olja

1 žlica jabolčnega kisa

ščepec popra

sol po okusu

Solata:

6 velikih listov endivije

7 listov radiča

2 lista zelenega radiča štrucarja

4 listi zelja

1 večji korenček

1/4 pora

8 redkvic

2 paradižnika

Če imate na voljo še sezonske dodatke:

cvetovi in listi kapucinke

mladi listi rdeče pese

mladi listki špinače

regrat

Dodatki:

1/2 zavoja sira feta

1/2 piščančjih prsi

1 žlička kokosove maščobe

7 rezin koruznega kruha z bučnimi semeni

2 stroka česna

oljčno olje

Postopek

1. Pripravimo preliv:

v posodici zmešamo kajenski poper, poper, gorčico in med, dobro premešamo, nato dodamo žlici bučnega in olivnega olja, premešamo, dodamo jogurt, kis, solimo po okusu, dobro premešamo in postavimo v hladilnik.

2. Radič, endivijo in zelje operemo, zrežemo na grižljaj velike koščke, zelje na ozke trakove, korenček olupimo in z ribežem naribamo na srednje trakce, dodamo v skledo, redkvice operemo in jih narežemo na rezine, por očistimo, narežemo na tanke kolobarje, operemo liste in cvetove kapucinke in jih dodamo solati, operemo lističe rdeče pese in jih dodamo, paradižnik operemo in položimo celega v solato oz. da počaka, in ga narežemo po solati tik pred serviranjem na manjše kocke. Skledo damo v hladilnik.

3. Polovičko piščančjih prsi zrežemo na grižljaj velike trakce, popramo in solimo po okusu, dodamo kajenski poper. V ponev damo žličko kokosove maščobe in spečemo meso v dobro segreti ponvi (pazimo, da se meso enakomerno opeče in se ne izsuši). Ko je zlato rjavo, stresemo v posodico in pokrijemo s pokrovko.

4. Na kocke narežemo rezine kruha in jih stresemo na krožnik.

V isto ponev, kjer se je peklo meso, nalijemo malo oljčnega olja in zmanjšamo temperaturo na blago do srednje. Olupimo in ob desko pritisnemo in malce stisnemo dva stroka česna, tako da se malce razletita in se pocedi iz njiju. Nato ju vrežemo vzdolž po polovici in dodamo v ponev, premešamo in dodamo kruh. Popečemo in mešamo, dolijemo žlico oljčnega olja in premešamo. Ko so kocke kruha zlato rjave, jih stresemo na krožnik. Narežemo 1/2 fete in jo damo v posebno skledico.

5. Na mizo postavimo popečene koščke mesa, česnove kruhove kocke, preliv, feto in skledo solate, sedaj si lahko vsak član sam sestavi solato s pomočjo dodatkov na svoj krožnik, lahko pa tudi zmešate vse skupaj. Sestavljeno solato po vrhu polijemo z dobrim domačim bučnim oljem.

Opombe

Sama po občutku dodajam sestavine, eksperimentirajte s sestavinami in dodajte čim več dodatkov, skratka to, kar vam je všeč (koruzo, papriko,...).

S pripravo te solate se velikokrat znebim ostankov solate ali kruha, ki mi ostane. Kruh je lahko tudi že starejši in trši, ko ga pripravljate v popečene kruhove kocke, se obnese super.