mnenj na posebni strani

Telečja jetrca

v vinski omaki s pirejem iz krompirja in korenčka

Sestavine

300 g telečjih jetrc v kosu

pol rdeče čebule

1 šalotka

0,1 dl rdečega vina (npr. Teran)

4 krompirji

2 korenčka

žlica kisle smetane

1 dl mleka

maslo

olivno olje

sol

poper

lovorov list

med (lahko tudi sladkor)

Postopek

1. Krompir in korenje olupimo, narežemo na koščke in kuhamo v soljeni vreli vodi, dokler se ne zmehča (cca. 25 minut). Nato narežemo rdečo čebulo in šalotko na trakove in jo skupaj z žličko ali dvema medu ter lovorom dodamo v ponev, v kateri je cca. 3 žlice olivnega olja. Čebulo pražimo, dokler ni zlato - rumena. Medtem jetrca narežemo na tanke lističe. Ko je čebula pripravljena, dodamo jetrca in jih pražimo približno 6 minut. Nato dodamo vino in pražimo še približno 2-3 minute.

2. Krompir odcedimo. Dodamo maslo, kislo smetano in mleko ter zmešamo v pire s paličnim mešalnikom. Postrežemo še vroče.

Opombe

Jetrc nikakor ne pražimo več kot 10 minut, saj postanejo trda in žilava. Prav tako jih pred ali med kuhanjem ne solimo in ne popramo, saj bodo prav tako postala trda. Namesto na olivnem olju jih lahko pripravimo na maslu. Namesto vina lahko uporabimo govejo jušno osnovo.

Mnenja o receptu

Ta recept me bolj spominja na recept za mlado teletino in golažu primerno. Tudi vsi dodatki so dokaj močni. Lovor bi obvezno zamenjal z žajblom , rdeče vino pa z belim. Res pa je , da je to tradicionalen recept , ki sem ga opisal pred leti in je med recepti. Okus je tako nežen in brez spahovnja , soli pa se obvezno čisto na koncu , ko smo pražili samo nekaj minut. / mizica

Telečja jetrca so poleg zajčjih najboljša. / johana

Jetra so ena faj zadeva sploh telečja. Me je pa vedno motilo , če so narezana preveč na debelo zato je to moja pripomba zgornji sliki :( / hedonist