mnenj na posebni strani

Makova in orehova potica

domači slovenski potici

Sestavine

Kvašeno testo:

600 g gladke moke

120 g sladkorja

1-2 vanilina sladkorja

ščepec soli

1 kvas

2-3 dl mleka

3 jajca

3/4 dl olja

Orehov nadev:

1,5 dl mleka

3 velike žlice sladkorja

1 vanilin sladkor

1 vrečka drobno mletih orehov (200 g)

nekaj rozin

Makov nadev:

mleko

3 velike žlice sladkorja

1 vanilin sladkor

1 vrečka mletega maka (200 g)

nekaj rozin

Za 2 podolgovata pekača:

olje

krušne drobtine

Postopek

Testo:

1. Najprej naredimo kvasec: v skodelici do toplega segrejemo pol skodelice (prb. 1 dl) mleka in dodamo kocko kvasa ter 1 veliko žlico sladkorja, ki ga odvzamemo tistim 120 g.

Medtem ko kvasec vzhaja, v veliko skledo vsujemo moko, sladkor, vanilin sladkor in ščepec soli. Pripravimo si tudi 2 jajci, ki jih stepemo v drugi majhni posodi oz. lončku, odmerimo pa si tudi olje.

2. Ko je kvasec gotov, v veliko skledo, v kateri so suhe sestavine, naredimo jamico ter vanjo vlijemo olje, jajca in kvasec. V to skodelico (kjer je bil kvasec) vlijemo še 1-2 dl mleka, ki ga za 30 sekund segrejemo v mikrovalovni pečici oz. segrevamo tako dolgo, da je mleko lepo toplo. Medtem ko segrevamo mleko, testo malo premešamo in pregnetemo. Ko je mleko segreto, ga počasi, med stalnim gnetenjem dolivamo testu. Testo tako dolgo mesimo (od 30 do 50 minut), da je lepo gladko in odstopa od posode. Ko je testo pripravljeno, ga pokrijemo in damo na toplo ter pustimo, da vzhaja (nekje 2 uri). Mora biti trikratne prvotne velikosti.

Nadev:

1. Zavremo mleko in nato dodamo sladkor ter vanilin sladkor. Postavimo nazaj na štedilnik, da še enkrat zavre ter nato vsujemo orehe/mak ter malo rozin (postopek priprave za oba nadeva je isti, razlika je le v količini mleka, saj je za mak boljše, če se da malo več mleka, da ni tako suh in seveda tudi v bistvu nadeva: orehi ali mak :) ).

Ko je nadev pripravljen ga pustimo, da se dobro ohladi in občasno premešamo.

2. Ko je testo vzhajano do 3x prvotne velikosti, ga damo na 2 dela in razvaljamo v pravokotni obliki (ne pretanko). En del nadevamo z orehovim nadevom, drugega pa z makovim. Potico zvijemo in konce testa zalepimo med seboj skupaj.

3. Potico položimo v vnaprej namaščen pekač z oljem in krušnimi drobtinami. Potici nato pokrijemo s krpo in pustimo še nekaj časa, naj vzhajata (nekje 1 uro). Preden potici spečemo, v skodelici ubijemo 1 jajce in zmešamo. To jajce potem premažemo po poticah. Pečemo na 180 stopinjah od 40 do 50 minut.

Opombe

Vse sestavine morajo biti tople!

V nadevu niso potrebne rozine.

Če je orehov nadev pretekoč, lahko dodamo še več orehov.

Na koncu ni obvezno potic premazati z jajcem, saj te služijo le izgledu in lepoti, ne pa tudi okusu.