mnenj na posebni strani

Lucijine mačke

tradicionalno švedsko pecivo

Sestavine

150 ml mleka

1/2 kocke svežega kvasa

1 ščepec žafrana

1 ščepec kardamoma

350 g moke

50 g sladkorja

1 ščepec soli

1 jajce

50 g zmehčanega masla

rumenjak + 1 žlica vode za premaz

48 rozin

Postopek

V mlačno mleko nadrobimo kvas in zdrobljen žafran.

V moko naredimo vdolbino in vanjo zlijemo kvas z mlekom, sladkor, kardamom in ščepec soli. Čez nekaj časa dodamo jajce in zmehčano maslo. Zamesimo gladko testo, če se preveč lepi, po potrebi dodajamo moko.

Testo naj na toplem vzhaja približno 1 uro, tako da dvojno naraste.

Testo pregnetemo in razdelimo na 24 enakih kosov. Vsakega oblikujemo v svaljek, dolg približno 18 cm. Oblikujemo črko "S" . in pustimo vzhajati približno 15 minut.

Pred peko s čopičem premažemo pecivo s stepenim jajčnim rumenjakom, ki smo mu dodali 1 žlico vode. V vsak S vtisnemo po 2 rozini. Pečemo 9-11 minut v predhodno ogreti pečici (225 stopinj).

Opombe

Lussebullar oz. lussekatter, tradicionalno švedsko pecivo za praznik sv, Lucije, 13. december. Sv. Lucija ima posebno moč-zimskemu soncu povrne svetlobo. Od tega dne do Božiča se napoveduje vreme za prihodnje leto po mesecih, ker je do Božiča 12 dni.

Mnenja o receptu

A je žafran kaj čutiti al je mišljen za barvo? / tjas

Ima tudi nežen, ne preveč izrazit okus in kar oster vonj po senu. Zato nekateri priporočajo dodatek kardamoma, ki se doda tudi v testo za cimetove rolce. Lahko pa oboje izpustite in dodate samo vanilijo ali limonino lupinico. Žafran naj bi imel veliko zdravilnih učinkov. / ZvonkaK