mnenj na posebni strani

Amaretto - mandljev liker

liker z ekstraktom mandlja in vanilije

Sestavine

1 kg rjavega trsnega sladkorja

3 l vode

2,5 mandljeva ekstrakta

3 ekstrakti vanilije

110 kapljic citronke

2 l sadjevca

20 žličk sladila

Postopek

1. V ponvi počasi segrevamo sladkor, da dobimo karamel. Sladkor dodajamo postopoma. Ko se ena runda sladkorja raztopi, zopet dodamo sladkor, mešamo in tako do konca. Pazimo, da se nam sladkor ne zažge. Ko je sladkor karameliziran, dolijemo vodo, pustimo, da zavre in da se ves sladkor raztopi.

2. V mešanico sladkorja in vode dodamo mandljev in vanilijev ekstrakt ter premešamo. Po okusu dodamo sladilo in citronko ter dolijemo še sadjevec, premešamo in pustimo, da se dobro ohladi.

3. Ohlajen liker prelijemo v okrasne ali navadne steklenice in hranimo na hladnem. Liker je pripravljen za takojšnjo uporabo.

4. Postrežemo hladnega na različne načine, ali pa dolijemo enako količino ohlajenega limoninega radlerja in dobimo hladno osvežilno pijačo.

Opombe

Super liker, posebno kadar ga mešamo s hladnim limoninim radlerjem ali Panachejem in postrežemo ohlajenega z rezino limone.

- Iz likerja lahko pripravimo tudi Amaretto penico. Postopek je na dva načina prikazan na blogu, amaretto - mandljev liker.

- Kadar naredimo iz likerja peno, dobimo poln kozarec likerja v peni, saj dodamo 1/3 amaretta, dolijemo 1/3 limoninega radlerja ali Panache in spenimo. Peno lahko naredimo samo z roko ali s penilcem.

Postopek za pripravo likerja s slikami lahko najdete na blogu: AMARETTO - MANJDLJEV LIKER, na povezavi:

http://www.kulinarika.net/blogi/895/amaretto-mandljev-l