mnenj na posebni strani

Hitri burek iz ponve

okusna jed z različnimi siri

Sestavine

300 g testa za burek ali vlečenega za zavitke

po 150 g različnih vrst sira: ementaler, grojer, mocarela, parmezan, gorgonzola ali roquefort sir labneh (odcejen jogurt)

sesekljan rožmarin in zelen peteršilj

olivno olje

nekaj listov bazilike

nekaj filejev pečene rdeče paprike

Postopek

Ponev namastimo in damo vanjo en list testa za burek ali za zavitke, višek testa naj visi čez rob ponve. Na dno posode damo še eno plast testa, premažemo z oljem. Potem dodamo labneh (če ga nimamo, uporabimo kak sirni namaz, razmešan z malo kisle smetane) in poravnamo, potresemo z naribanim ementalerjem in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Pokrijemo z dvema plastema testa, vsako namažemo z oljem.

Potem na testo naribamo parmezan in nanj grojer, spet pokrijemo z dvema plastema testa in ju premažemo z oljem.

Na testo naribamo mocarelo in po njej potresemo zdrobljeno gorgonzolo ali roquefort, dodamo še natrgane liste bazilike.

Prekrijemo s testom, ki smo ga pustili viseti čez rob ponve in premažemo z oljem. Ponev damo na ploščo, ogreto na srednjo temperaturo, in pokrito pečemo 7 do 10 minut. Pazimo, da se testo ne zažge.

Potem "burek" z zgornjo stranjo zvrnemo na krožnik ali pokrov in ga vrnemo v posodo tako, da je zdaj na dnu ponve plat, ki je bila prej na vrhu. Tako bo "burek" lepo hrustljavo zapečen z obeh strani.

Tačas ko se hitri burek peče, sesekljamo fileje pečene paprike in jih zmešamo z olivnim oljem ter sesekljanim rožmarinom in peteršiljem. Ponudimo k "bureku".

Opombe

Po mojih izkušnjah se k temu bureku lepo poda tudi jogurt s sesekljanimi zelišči.

Mnenja o receptu

Zanimivo. V kako veliki ponvi se pece? / rebecca

Kakor ti odgovarja oziroma kako velik "burek" potrebuješ. JAz sem delala premer 24 cm. / mamamia

hvala. Tako lazje ocenim koliko casa bo treba pect, ker je to precej odvisno od debeline. / rebecca

Mamamia, kot vedno spet en dober recept! / Trixi

Bom naredila v prihodnjih dneh. Mamamia, lepo se imej. Migla / Migla

Poskusila naredit in nič ni ostalo! Super je ratalo samo manj sem morala kuhat, ker imam štedilnik na plin! / MičaMača

Naslednjič ko pridem, se povabim na obisk in ti mi tole pripraviš. Velja. :) / Vanja_v_ZDA

Vanja, zmenjeno! / mamamia

Mamamia, lep pozdrav. Imam vprašanje: a za tole super zadevico potrebujem 6 listov/plasti testa? Mi je tako zanimivo, da bi jutri naredila za kosilo. Zraven kar hladno kislo mleko. / babka1951

babka1951, težko ti rečem glede plasti. Kupim pakrianje 450 ali 500 g, kar pač najdem. Dve celi plasti testa dam na dno, robovi potem visijo čez rob ponve. Potem za tretjo plast izrežem, da je samo v velikosti dna posode (na koncu sta dve plasti dovolj, da se na koncu vse prekrije s tistim, kar gleda čez rob ponve). Testo razrežem tako, da imam še dva krat po tri plasti testa v velikosti dna ponve (odvisno koliko plasti sira dam, običajno potrebujem dve vmesni plasti testa). Eno plast v velikosti dna ponve dam na vrh, potem pa čez to poveznem robove, ki gledajo čez rob ponve.Tako da se s petimi do šestimi plastmi testa izide, je pa odvisno od velikosti ponve. Nazadnej sem delala v taki z 28 cm premera in je šlo sedem plasti. / mamamia