mnenj na posebni strani

Maroška baklava

z mandlji, pistacijami in orehi

Sestavine

Sirup:

2,5 skodelice sladkorja

1 1/4 skodelice vode

lupina 2 bio limon

5 klinčkov

1 cimetova palčka

1/2 skodelice medu

1 čajna žlica rožne vode

Masa iz oreščkov:

3/4 skodelice fino nasekljanih orehov

3/4 skodelice fino nasekljanih neslanih, oluščenih zelenih pistacij

1/2 skodelice nasekljanih, blanširanih, rahlo praženih mandljev

1/2 skodelice rjavega sladkorja

1 čajna žlica rožne vode

1 čajna žlica mletega cimeta

250 g stopljenega masla

1 paket (500 g) kupljenega vlečenega testa

Postopek

Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Sirup:

sladkor, vodo, limonino lupinico, klinčke in cimetovo palčko zavremo. Pustimo vreti 5 minut, da se sirup malo zgosti. Ven poberemo lupinico, klinčke in cimet. Še vročemu sirupu dodamo med in rožno vodo ter pomešamo. Sirup pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

Masa iz oreščkov:

zmešamo orehe, pistacije in mandlje. Dodamo rjavi sladkor in cimet. Premešamo. Na koncu vmešamo še eno žličko rožne vode.

Končna priprava:

vzamemo manjši globok pekač (pribl. 31 x 19 cm), ga premažemo s tremi žlicami stopljenega masla. Liste vlečenega testa razrežemo na primerno velikost. Najprej položimo 4 plasti testa v pekač. Vsakega posebej obilno namažemo (s čopičem) z maslom. Na to damo 1/3 oreščkov, čez njih položimo zopet testo - 2 lista obilno premazana z maslom, pa spet 1/3 oreščkov, 2 lista vlečenega testa, premazana z maslom, zadnjo tretjino oreščkov in zaključimo s 4 listi vlečenega testa, obilno premazanimi z maslom. Porabimo vse maslo. Z ostrim nožem razrežemo baklavo na tako velike kose, kot želimo. Nato damo v pečico. Pečemo približno 40 minut oz. dokler ni lepo zlato rjavo zapečeno.

Še vročo baklavo prelijemo s sirupom in pustimo čez noč. Naslednji dan postrežemo z nesladkanim čajem ali kavo.

Opombe

Jaz sem vsak list vlečenega testa premazala s 3 - 4 žlicami stopljenega masla. Razmerje oreščkov lahko tudi prilagodite, če imate katerih več ali manj.