mnenj na posebni strani

Sadna pita z oreščki brez sladkorja

za vse, ki se radi sladkate brez slabe vesti

Sestavine

Testo:

100 g ržene moke

25 g ovsenih kosmičev

50 g kokosa

2 jajci

50 g masla

50 g kokosove masti

50 g jedilne čokolade

20 g stevie

soda bikarbona

Nadev:

400 g kisle smetane

40 g lanenega semena

100 g svežih arašidov

20 g lešnikov

25 g ovsenih kosmičev

sadje (jabolka, kaki, ananas, hruške ...)

Postopek

Predhodno vzamemo maslo in kokosovo mast iz hladilnika, da se zmehča ter na grobo narežemo jedilno čokolado. Vse sestavine za testo zmešamo z rokami, da dobimo gladko zmes. Testo pustimo počivati.

Med tem časom pripravimo nadev. Lešnike in arašide na grobo narežemo in jih skupaj z ovsenimi kosmiči in lanenim semenom vmešamo v kislo smetano.

V pekač, obložen s peki papirjem, lepo razporedimo testo. Po njem prelijemo kislo smetano in na koncu razporedimo še narezano sadje.

Pito pečemo 45 minut v predhodno ogreti pečici na 180 stopinjah.

Mnenja o receptu

Zato ker eni mislijo, da če žlico stevije primemešaš čemurkoli je potem to super zdravo. Aja pa še kokosova maščoba je, ki deluje tako, da izniči maslo in je potem sladica brez maščob. / Vesnuska

Jaz bi rada samo omenila, da stevia, ki je porabiš za eno sladico 20g definitivno ni zdrava, saj je v taki stevii le te zelo mali odstotek prisoten, ostalo pa so dodatki maltodekstrina in podobnih stvari, ki so vse drugo kot zdrave. Stevia, ki dejansko je brez kalorij in zdrava, je 100% stevia, ki jo recimo pri nas prodaja firma sun stevia, ampak te porabiš za sladkanje 1mini merico, ki še niti pol male žličke ni, saj je 300krat bolj sladka od sladkorja. Zato bi pač rada povedala, da je brez veze pisat koliko gramov stevie dodat zato, ker se to razlikuje od znamke do znamke, ki jo kupiš. Drugače pa zanimiva sladica, ki bom jo vsekakor sprobala. / taryka