mnenj na posebni strani

Ananasova upside-down tortica iz ponve

odlična tortica, za katero ne potrebujemo pečice

Sestavine

2 žlici masla

3-4 žlice sladkorja

rezine ananasa iz kompota (količina odvisna od velikosti ponve)

cimet

ananasov sok iz kompota (približno pol decilitra, mogoče malo manj)

Za biskvit:

4 jajca (3, če so velika)

5 žlic moke

pol pecilnega praška

4 žlice sladkorja

vanilijev sladkor

sok iz kompota (2 žlici oz. po potrebi)

Postopek

V ponvi raztopimo maslo in dodamo sladkor, ki ga karameliziramo. Po ponvi razporedimo rezine ananasa tako, da se ne prekrivajo. Potresemo s cimetom in zalijemo s sokom iz kompota, potem pa približno deset minut "kuhamo", da se karamela raztopi in odvečna tekočina povre (pazimo, da je nekaj vseeno ostane na dnu ponve).

Medtem iz jajc, moke, sladkorja, vanilijevega sladkorja, pecilnega praška in ščepa soli pripravimo biskvitno maso, ki ji dodamo malo ananasovega soka, če se nam zdi pregosta. S to maso prelijemo pokuhane rezine ananasa, ponev pokrijemo (jaz sem si pomagala kar z alu-folijo, ker nisem imela primernega pokrova) in na nizki temperaturi pečemo 35-40 minut. Vmes ponve ne odkrivamo.

Če nam test z zobotrebcem pokaže, da je biskvit pečen, ponev odstavimo s štedilnika in pustimo, da se tortica ohladi. Ohlajeno pokrijemo s krožnikom in zvrnemo iz ponve.

Opombe

Recept je nastal, ker nisem imela na voljo pečice, tortica pa je morala biti pečena še isti dan. Tudi mikserja nisem imela, pa sem jajca stepala kar na roko - pač nisem šla na fitnes tisti dan. ;) Aja, delala pa sem v keramični ponvi premera 24 cm, dno je pokrilo 7 rezin ananasa, dovolj so bila tri jajca.

Upam, da vam uspe.