mnenj na posebni strani

Sladko-kisle mesne kroglice

čisto prava kitajska specialiteta s sestavinami, ki jih najdemo v vsaki majhni trgovini

Sestavine

Za mesne kroglice:

1 pečenica ali njej podobna klobasa

1 jajce

50 g drobtin

rdeča paprika (po želji lahko pekoča)

olivno olje

Za omako:

1 velika rdeča paprika

2 stroka česna

sok pol limete (lahko tudi limone)

kečap

3 žlice balzamičnega kisa

1 žlica medu

140 g konzerva ananasovega kompota

Za riž:

2 kavni skodelici riža

2 mladi čebulici

pest slanih arašidov

Postopek

Klobasam prerežemo in slečemo ovoj in meso v skledi zmešamo z jajcem, drobtinami in pol žličke rdeče paprike. Z rokami oblikujemo v majhne kroglice - cca. 10 kroglic.

Zavremo vodo za riž, solimo in dodamo riž. Kuhamo ga po navodilih, torej cca. 20 minut.

Na vroče olje zložimo kroglice, vsakih nekaj minut jih obrnemo in tako zlato popečemo iz vseh strani. To traja dobrih 10 minut. Medtem papriko narežemo na 1 cm široke trakove, nasekljamo česen.

Kroglicam dodamo papriko in česen ter sok polovice limete ali limone. Dodamo precej kečapa, balzamični kis in med ter dobro premešamo. Prilijemo ananasov sok iz konzerve in dodamo polovico koščkov ananasa iz konzerve. Zavremo in počasi kuhamo 10 minut.

Kuhan riž odstavimo, mu primešamo na tanke trakove nasekljano mlado čebulico (nekaj kolobarjev prihranimo za okras) in grobo sesekljane arašide.

Riž razporedimo po krožniku in v sredini pustimo luknjo za omako. V luknjo serviramo kroglice z omako in vse skupaj dekoriramo s čebulico.

Dober tek!

Opombe

Recept je zelo preprost, okus pa fantastičen, avtentičen kitajski sladko kisli omaki. Po mojem mnenju bi kroglice lahko nadomestili tudi s koščki piščanca, ki bi jih marinirali v balzamičnem kisu in medu.

Mnenja o receptu

Recept sem povzela po Lorraine Pascal. To informacijo sem zapisala že v receptu, pa se je nekje v procesu pregledovanja in objavljanja očitno izgubila. / Renat

Če je recept zelo preprost, zakaj potem tri uteži? / mišzmoke

Vsekakor bi lahko kroglice nadomestili s koščki piščanca. Samo potem bi bil to sladko-kisli piščanec, za katerega imamo tukaj kar nekaj receptov, mar ne? :D / Kravdija