mnenj na posebni strani

Toskanski medaljoni

okusi Toskane na vašem krožniku

Sestavine

400 g svinjskega fileja ali piščančjih prsi

4-6 suhih sliv

pest pinjol

pest olupljenih mandljev

sol

poper

1 dl chiantija ali dobre frankinje

žlička moke

2 žlici olivnega olja

Postopek

Suhe slive namočimo v vodi in pustimo, da se dodobra napojijo (približno uro ali več). Potem jih izkoščičimo. Vode ne zavržemo, ker jo bomo uporabili za zalivanje jedi.

Meso narežemo na majhne zrezke - medaljone. Posolimo in popramo. Opečemo jih v ponvi na močno segretem olivnem olju. Pazimo, da v ponev ne damo prevelike količine mesa, saj se lahko olje preveč ohladi in se medaljončki začno dušiti, namesto da bi se zlato opekli. Medaljončke poberemo iz ponve, ko dobijo lepo zlato-rjavkasto skorjico, in jih shranimo na toplem. Na preostalo maščobo stresemo mandlje in pinjole. Zlato jih opečemo, nato dodamo slive. Ko voda izpari in vse skupaj rahlo karamelizira, v ponev vrnemo meso. Zalijemo z vinom. Ko alkohol izpari, dodamo žličko moke in zalijemo z vodo, v kateri smo namakali slive. Dušimo do mehkega. Preverimo okus omake in po potrebi dodamo sol in poper.

Opombe

Postrežemo z blitvo s krompirjem, s testeninami ali njoki.

Jed sem prvič poskusila v neki restavraciji v Sieni, kjer pa so uporabili meso pegatke, za prilogo pa so bile testenine ter kuhana blitva in rukola. Recepta mi (seveda) niso dali, a z nekaj poskusi sem sestavila svojo verzijo.

Mnenja o receptu

Zanimiva kombinacija, ti si dodala še blitvo? / Trixi

Kot prilogo sem ponudila široke rezance z blitvo. Naredila sem jih podobno kot blitvo s krompirjem. Blanširala blitvo, jo narezala, skuhala testenine, na oljčnem olju prepražila česen, dodala blitvo in nato še kuhane testenine. / pegasti