mnenj na posebni strani

Pica iz krušne peči za domače picopeke

recept za domače testo za pico, paradižnikovo omako in nadev ter navodila za peko z vsemi pomembnimi detajli

Sestavine

Testo:

700 g mehke moke

100 g ostre moke

1 x 45 g kvasa

0,5 dl vode

0,2 l mleka

žlica olja (olivno ali sončnično)

ščepec sladkorja

ščepec soli

Omaka:

pelati v konzervi (po mojih izkušnjah so dražje znamke veliko boljše, bolj svež in sladek okus imajo)

čajna žlička origana

ščepec bazilike

ščepec soli

čajna žlička olivnega olja

Nadev:

vsaj 2 različni vrsti sira, če jih je več še boljše (edamec, ementalec, trapist, gorgonzola, mozzarela, v poštev pride tudi skuta...)

kuhana šunka ali kuhan pršut (10 dag)

pečena slanina (10 dag)

po okusu: šampinjoni v kisu ali slanici, koruza, olive, artičoke, paprika, svež paradižnik, bučke...

Postopek

V moko naredimo vdolbino, v katero nadrobimo kvas, ga zalijemo z malo tople vode (toliko, da kvas notri plava), dodamo ščepec sladkorja in počasi zmešamo z malo moke (mešamo v krogu). Posolimo okrog po moki (ne direkt po kvasu), potem počasi dolivamo mleko in mešamo, dokler se ne začne sprijemati kot testo. Potem posujemo čez nekaj moke in ročno mesimo vsaj 10 minut, vmes si prilijemo žlico olja v testo in mesimo, dokler ni struktura testa gladka. Potem ga z rokami zvaljamo v kroglo in damo v neprodušno posodo in vzhajati na toplo za 1 uro.* Ko testo naraste (mora očitno narasti, sicer je nekaj narobe s kvasom *), ga vzamemo ven iz posode toliko, kot ga bomo potrebovali, (s testom rokujte rahlo, ne ga preveč stiskati skupaj in tlačiti). Položimo ga na peki papir, posut z ostro moko in testo razvlečemo na njej po naslednjih navodilih: testo oblikujemo v rokah v kroglo in začnemo delati rob in ga vrteti v krogu (poglejte si kakšen posnetek na youtube), tako da dobimo neke vrste klobuček. Potem ga položimo na peki papir (posut z ostro moko) ter testo iz sredine klobučka od znotraj vlečemo z rokami rahlo ven in testo hkrati vrtimo, da dobiva okroglo obliko.Testo mora biti, ko je razvlečeno, na sredini debelo največ 0,5 cm, kar je že skrajna meja, jaz pustim samo kakšna dva milimetra testa, in je super, ker zraste med peko, okrog pa mora biti vsaj 0,5 cm visok rob, seveda sorazmerno več, če je testo debelejše.

*če imamo več časa, ga lahko damo počivati na hladno za nekaj ur in ga potem vzhajamo še kakšno uro na toplem, je testo veliko boljše!

*ali le ta ni svež ali pa je testo na "prepihu"- ni dovolj pokrito, kvas je prišel v stik s soljo, naštevam napake ki so se dogajale meni.

Omako naredimo iz pelatov, ki jih zmešamo s paličnim mešalnikom, dodamo sol, origano, baziliko po okusu (jaz dam zgoraj navedeno količino), žličko olja. Če so bili pelati malo dražji, bo okus bolj svež in sočen. Če se vam zdijo preredki, jih pokuhajte, da izhlapi odvečna tekočina, vendar po mojih izkušnjah so ravno prav gosti. Origano in bazilika, če ju uporabljate posušene, se morajo namakati cca. 15 minut v pelatih, da mu dajo pravi okus.

Pečico nastavimo na maksimalno temperaturo (moja 240 stopinj) in na gretje spodaj in zgoraj (ventilatorska izsuši testo!). Rešetko vzamemo iz pečice in nanjo položimo peki papir s testom. Testo po vrhnji strani, še posebej pa robove, premažem z oljem (vendar olje ne sme stati na testu, dodamo ga ravno toliko, da premažemo). Potem namažemo po testu omako iz pelatov - ne mažite po robovih (jaz porabim 0,8 količine omake, narejene po zgornjem receptu, kar mi ostane, dodam sveže poleg pice). S pelati ne bodite preveč skopi, ker nekaj tekočine izhlapi. Nato položimo na omako sir, ki naj pokrije celo omako, saj bo tako izhlapelo iz nje manj omake in bo bolj sočno.Čez sir naložimo poljubne mesnine (meni najboljše kuhan pršut ali kuhana šunka), dodamo še malo sira, rezine slanine, posujemo s poljubno zelenjavo, lahko dodamo tudi jajce ali žlico ali dve kisle smetane, vse po okusu, nato pa pico posujemo z origanom.

Ko je pečica segreta na nič manj kot vsaj 220 stopinj, jo damo z rešetko na 1/3 pečice (na najvišjo) in pečemo okrog 10-13 minut - ko robovi rahlo porjavijo in se sir stopi (vendar ne prej kot v 8 minutah, razen če ste naredili pico iz malo testa), je vaša pica gotova.

Če ste pravilno sledili navodilom, se bo vaša pica primerjala s pico iz restavracije - pica je izredno dobra tudi hladna.Testo (robovi in dno) se rahlo zapečejo, notranjost pa je mehka. Preden sem sestavila ta svoj recept, sem naredila že ogromno pic po drugih receptih in nikoli ni bilo to to. Ta pa je res odličen približek pici iz krušne peči.

Takšno pico lahko jeste tudi na dieti, le testo naredite iz polnozrnate ali konopljine moke, uporabite mozzarelo (light) in piščančja prsa, pelate in zelenjavo pa si lahko privoščite brez slabe vesti. Mleko za testo je lahko tudi 1.5%. Pica za eno osebo iz teh bolj zdravih sestavin in brez dodatka olja (olje uporabite samo za premaz testa) ima cca. 400 kcal in zelo malo OH, drugače pa okrog 700 - 800 kcal.

Mnenja o receptu

Hvala za natančna navodila. Peka pic doma me ni nikoli potegnila, ker enostavno to ni to, s temi navodili pa verjamem, da lahko rata. / Sweetie

To je pa pristna iz krusne peci na 220 stopinj ane.. / bannanna

Namen recepta ni speči pico v krušni peči ampak speči pico doma tako kot v krušni peči ;) Pica po tem receptu (testo) je res dobra, dodajam pa še eno pomembno stvar - moka za testo mora biti obvezno mehka, zadnjič sem poskušala z moko, na kateri piše vsenamenska in se pica sploh ni dala lepo razvlečt, kar trgala se je, priznam pa da naraste veliko bolj kvas z to moko kot pa z mehko, vendar najboljši končni rezultat da mehka moka, kot že zgoraj napisano. Danes jo bom spet pekla in pošljem sliko.Hvala za mnenja. Lp / Nink_iss

Pica je bila odlična, vendar sem morala dodati še 2dl mleka, da sem lahko zamesila testo. / ~witch~fire

To nikoli ni bila pica. Vse je odvisno katero moko uporabljate. Prvič neupoirablja se sladkor ker ne pride do izraza testa. Drugič neuporablja se mleko ker to ni palačinka. Tretjič testo se dela na 1kg z 1dcl olja ali olivnega olja. TEto se mesa z strojem ker to testo je drugačno v picerijah. Nobeden od profijev ne uporablja the sestavin v krušni peči. KO boste imeli dober avtomat za testo ki stane okoli 300 evrov srednje kvalitete boste razumeli. Z rokami testo nedosežete ukusa. TO je to. Dosti sem povedal. Poglejte več forumov. Boste vidli da ni to tko kakor piše. / MakeSh00t