mnenj na posebni strani

Nürnberški medenjaki

zelo okusni Miklavževi medenjaki

Sestavine

Testo:

100 g narezanih suhih marelic

150 g medu

50 g sladkorja

2 žlici olja

2 žlici vode

1 rumenjak

1 žlička kakava

3 kapljice limoninega soka

noževa konica zmletega pimenta

1/2 žličke zmletega cimeta

250 g bele moke

3 žličke pecilnega praška

100 g zmletih lešnikov

75 g zmletih mandljev

50 g na kockice narezanega oranžata

Glazura:

200 g sladkorja v prahu

1 beljak

malo limoninega soka

50 g pisanih sladkornih mrvic

Postopek

V lončku segrejemo med, sladkor, olje in vodo. Ohlajeni masi dodamo rumenjak, kakav, limonin sok, piment in cimet. Zmešamo do gladke mase.

Moki dodamo gladko maso (iz točke 1), pecilni prašek, lešnike, mandlje, oranžat in marelice in vse skupaj zgnetemo v testo.

Testo razvaljamo na 1/2 cm debelo in z modelčki izrežemo različne oblike medenjakov. Zložimo jih v pekač, obložen s peki papirjem in jih pečemo pri 190 stopinjah približno 10 minut.

Pustimo, da se malo ohladijo, nato jih premažemo z beljakovo glazuro in posipamo z mrvicami. Glazuro pripravimo tako, da sladkorju dodamo beljak in limonin sok, vse skupaj zmešamo do gladkega, gosto tekočega obliva.

Opombe

Sladica vedno uspe. Medenjački so zanimivo oblikovani in vabljivi na pogled. Nujna sestavina je oranžat, ki ga lahko kupite v dobro založenih prehrambenih trgovinah.

Mnenja o receptu

Kako lepo izgledajo. / katti

Slika je čudovita. / jade

Receptu sem letos priložila tudi sliki medenjačkov. Vedno uspejo in so zelo okusni, priporočam za Miklavževo peko... ker mora po domovih zadišati po cimetu in medu. Naj se z vami pri oblikovanju veselijo tudi otroci. / Šalotka