mnenj na posebni strani

Presna kokosovo-datljeva torta

slastna, sočna presna sladica iz kokosove moke, dateljnov, indijskih oreščkov ter limon (ali limet), povsem enostavna za pripravo, brez peke, prav zato vsi vitamini in encimi ostanejo v sladici, vključuje predpripravo (namakanje oreščkov)

Sestavine

Sestavine za testo iz oreščkov:

200 g mandljev (ali lešnikov)*, namočenih čez noč v vodi

100 g datljev (namočimo v vodo za 1/2 ure)

5 žlic kokosove moke (po občutku, odvisno, kako močan okus po kokosu želite)

po želji lahko dodamo tudi 1/2 banane (in s tem zmanjšamo količino datljev)

Kokosovo - datljeva krema:

1 – 2 skodelici indijskih oreščkov (namočenih v vodi nekaj ur, minimalno pa 1 uro)

nekaj žlic sladila iz datljev*, po okusu (kolikor želite sladko)

1 skodelica kokosove moke

limonin/limetin sok (po okusu, sok 1 – 5 limon/limet)

1/2 skodelice vode (po občutku, dobiti moramo dokaj gosto kremo, kasneje bo v hladilniku postala še bolj gosta)

Okrasitev torte:

po želji, lahko potresemo s kokosovo moko, lahko z nastrganim kokosom, lahko z mletimi lešniki/mandlji, lahko okrasimo z rezinami limone ali limete, lahko okrasimo s pinjolami, itd..

Postopek

Priprava testa iz oreščkov:

v multipraktiku zmeljemo mandlje (ali druge izbrane oreščke), datlje, kokosovo moko ter polovico banane. Zmeljemo toliko, da ko zmes stisnemo med prsti, se sprime skupaj.

Vzamemo tortni model, vanj položimo peki papir, na dno potresemo malo kokosove moke, nanj damo pripravljeno testo iz oreščkov. Z mokrimi rokami (prsti) nato enakomerno porazdelimo testo na dno modela, nato se lotimo priprave kreme.

Kokosovo - datljeva krema:

v mešalniku z visokim številom obratov zmeljemo namočene indijske oreščke, dodamo datljevo sladilo po okusu, kokosovo moko, limonin sok (ali limetin) ter vodo, da dobimo gosto kremno zmes. Kremo zlijemo preko pripravljenega testa iz oreščkov.

Torto postavimo čez noč v hladilnik, da se krema zgosti in torta postane povsem trda in še ohlajena, je najboljša. Torto lahko okrasimo preden jo postrežemo ali preden jo postavimo v hladilnik.

Opombe

* Pri testu iz oreščkov lahko en del mandljev (ali kar vse) zamenjamo s katerimikoli drugimi oreščki, običajno so mandlji najcenejši, prav tako lahko en del oreščkov nadomestimo z mletimi ovsenimi kosmiči, lahko pa dodamo tudi kakšno žličko mletih lanenih semen.

* Sladilo iz datljev pripravimo tako, da v mešalniku z visokim številom obratov zmeljemo cca. 100 g datljev ter 2 skodelici vode (ali po občutku, pravzaprav je odvisno od nas, kako veliko sladila želimo in kako sladko bo sladilo). Sladilo shranimo v hladilniku in ga uporabimo tudi v drugih receptih namesto sladkorja.

Mnenja o receptu

Mene pa zanima, ko so vedno navedene skodelice- tudi pri drugih receptih. Za kako velike skodelice je to mišljeno? V roku par dni bom poizkusila narest tole njami torto. Pri nas smo nori na kokos )))) / gerberaa

Jaz ponavadi vse nekako delam na približno (mer ki so navedene zgoraj se nikoli ne držim in nikoli ne tehtam, sčasoma ko narediš več presnih tort dobiš občutek), torej vidim sproti kolikšna je potreba (kako velik model si zamislim in koliko kreme želim), da je krema gosta, če je npr. premalo oreščkov, in če to sproti opazim potem kar nenamočene dodam kremi, drugače pa skodelico računam cca. 250 ml nekje. (Prav tako pri limonah sproti vidim kako mi tisti trenutek ustreza limonast okus.) Gre se za to, da če bi neko torto dejansko pekla (torej nepresna torta) je bistveno, da damo mere kot so navedene (mleko, jajca, moka, itd.), da testo naraste ali vzhaja, itd., pri presnih zadevah pa je bolj stvar okusa in skoraj vedno vse sladice uspejo, npr. pri torti je edina nevarnost, da je krema premalo gosta in torta ne stoji skupaj. Prav zato je veliko receptov, kjer v kreme dajejo kokosovo olje ali kakršnokoli drugo olje/maslo ali še kaj drugega, vendar sama se takšnim zadevam čim bolj izogibam, redko v katerem receptu sem to dodala, ker olje je še vedno olje. Zdrava maščoba je tista, ki je že sama po sebi v nekem sadežu, torej kar je ustvarila mati narava, npr. avokado, vendar to ne pomeni, da lahko avokado jemo vedno in neprestano. (Mogoče mi do sedaj edino 1 torta, ki sem jo malo na novo eksperimentirala, ni uspela, da mi ne bi stala skupaj, torej da je bila krema malo preveč tekoča, v tem primeru torto postavimo v zmrzovalnik za nekaj ur in je zadeva rešena, vsekakor je to boljša rešitev kot dodajanje olja, vsaj zame.) Vendar tale kokosova torta ni problematična, kokos in oreščki lepo vpijejo odvečno vodo in krema postane trda čez noč, ko stoji v hladilniku. Tudi pri nas gre nekako okus kokosa zelo v promet, tako da ga jaz kar velikokrat dodajam vsem mogočim receptom, ampak spet ni potrebe, da je vedno in povsod, to predvsem velja za tiste, ki imajo nanj alergijo, tako da ga lahko nadomestijo z več indijskimi oreščki, je pa res da se potem malce spremeni okus, oz v tem primeru je kokos nekako skoraj bistvena sestavina, če želimo kokosovo torto :)) / presnojedkaSaby

Še isti dan, ko si odgovorila na moje vprašanje sem jo doma naredila. Res je pri presnih sladicah veliko improvizacije, uporabe domišljije, se ne meri v gramih natančno, bolj se zanašaš na svoj okus, konsistenco,... Meni je super. Aja, da ne pozabim, torta ima njamiiii okus, kako naj rečem, sladkokislo osvežilna, pa kljub temu nasitna zaradi indijskih oreščkov. Bo še na jedilniku Tudi v službi je bila pohvaljena hihihi. / gerberaa

Odlično, ja tudi meni je ta bila super, sem se malo sproti izmišljevala kaj sem dala vanjo, tako da kombinacija indijski oreščki - kokos - datlji in limone naredijo nekaj posebnega. Me veseli, da je še komu všeč. Sem pa videla, da je bil objavljen že naslednji recept ... presne ananasove tortice, lahko poskusite tudi te ... treba je le malo improvizacije pa vse rata :))) / presnojedkaSaby

Živjo, v relativno kratkem času sem preizkusila kar nekaj receptov za presne tortice, a moram priznati, da me okus te tortice ni najbolj prepričal. Sem jo naredila za piknik poleg presne sadne in presne čokoladne in tudi nekateri gostje niso bili nad njo preveč navdušeni. Zanimivo se mi je zdelo, da se je najbolj dopadla ravno vsejedcem. Nekaj časa sem še razmišljala kaj bi morala spremeniti, da bi bila tortica (vsaj meni) bolj okusna, pa mi res nič ne pade na pamet, verjetno je krivo to, da imamo različne okuse. :) / anky