mnenj na posebni strani

Jabolčne rezine z rabarbaro

ko ne vemo kaj z rabarbaro

Sestavine

Za testo:

600 g moke

250 ml mleka

1 zavitek kvasa

75 g sladkorja

100 g tekočega masla

2 jajci

ščepec soli

Za nadev in dekoracijo:

1 kg jabolk

1 kg rabarbare

50 ml limoninega soka

1 zavitek vanilinega sladkorja

2 žlici marelične marmelade

3 žlice jedilnega škroba

100 g marcipana

2 žlici mleka

100 g narezanih popraženih mandljev

sladkor v prahu

Postopek

Pečico segrejemo na 175 stopinj. V skledo stresemo moko in vanjo naredimo jamico. Segrejemo mleko ter mu dodamo kvas in sladkor, vse skupaj vlijemo v jamico in pustimo 20 minut, da vzhaja. Dodamo maslo, jajci in sol, testo pregnetemo in pustimo še 20 minut.

Jabolka olupimo in narežemo na krhlje, rabarbaro operemo, olupimo in narežemo na koščke. Sadje zmešamo z 2 žlicama in pol limoninega soka, marmelado, vanilinim sladkorjem in škrobom.

Testo razdelimo na dva dela, prvega razvaljamo in položimo v namaščen pekač. Prekrijemo ga z nadevom in nastrganim marcipanom. Drugi del testa razvaljamo in položimo na nadev ter zatisnemo robove. Pecivo namažemo z mlekom in pečemo od 45 do 50 minut. Lešnike popražimo brez dodane maščobe. Sladkor v prahu zmešamo s preostalim limoninim sokom in pecivo z njim še toplo premažemo. Posujemo s popraženimi lešniki.

Opombe

Lešnike lahko pripravimo tudi tako, da jih stresemo v pekač in popražimo v pečici. Ko so popraženi, odstranimo lupino tako, da lešnike povaljamo med dlanmi in nato narežemo.

Dober tek!