mnenj na posebni strani

Fondue chinoise (na kitajski nacin)

Sestavine

Chinoise:

8o dag govejega fileja (lahko tudi 40 dag telečjega in 40 svinjskega)= najboljše meso!

1 liter čiste goveje juhe-consommè (lahko instant)

en šilček whiskija ali šilček belega suhega vina

2 jed.žlici sojine omake

Curry omaka:

1 majoneza iz tube

3 jed. žlice smetane

1/2 čebule

1 strok česna

1/2 čajne žličke gorčice 1 čajna žlička currya poper

sol

Tatarska omaka:

1 jajce

drobnjak

1 čebula

1 kisla kumarica

1 čajna žlička kaper

1 tuba majoneze

1 jedilna žlica gorčice

1 vejica estragona

1 vejica krebuljice in nekaj sardelne paste

Priloge:

francoska štruca - (baguete)

vse vrste vložene kisle zelenjave

nariban hren z jabolki in smetano

Postopek

Izrežite vse mastne dele iz fileja in narežite file na kolute (taki koluti kot npr. iz hrenovke na 0,5 cm debele, najboljše, če jih nareže mesar). Narezano razdelite na 4 krožnike - porcije.

Čisto govejo juho-consommè segrejete na pečici v mongolskem loncu (lahko tudi v metalnem loncu (emajliran ali inox)dodate whiski oz. vino in začinite s soja omakco.

Vročo juho postrežete na sredi mize v

stoječem električnem ali špiritnem grelcu in priložite porcijam mesa še dolge vilice za fondue, nakar vsak zase napiči mesne koščke na vilice (eden do dva koščka) in jih pomoči v lonec z juho. Ko je meso skuhano, se prenese na servirni krožnik kjer imamo pripravljene vilice in nože. Tudi žlica ne sme manjkati, saj ko zmanjka mesa se juhca iz lonca razdeli v jušne lončke in poje.

Zraven takega fonduja postrežemo še razne omakce:

Curry: majonezo damo v skledo, dodamo smetano in jo previdno pomešamo, dodamo čebulo na fino narezano, dodamo nastrgan česen, potem še curry in gorčico, ter začinimo s soljo in poprom. Nato vse dobro premešamo, dokler ne nastane gladka omaka.

Tatarska omaka:

V skledo dodajamo: v trdo skuhano in sesekljano jajce, na kockice fino sesekljano čebulo, tudi dobro sesekljan drobnjak, sesekljane kapre in kumarice, še majonezo iz tube in vse dobro premešamo. Začinimo z gorčico, z nasekljanim estragonom in krebuljico. Še enkrat dobro premešamo in zaokrožimo okus s sardelno pasto.

Opombe

Zraven takega fonduje si nazdravimo s suhim belim vinom.

Mnenja o receptu

Dober tek! Tole je pa bolj švicarska varijanta kitajskega fonduja, namreč z juho in majonezo. Kitajski kitajski fondue izgleda približno takole, da v zlebicku okrog zerjavice brbota samo voda, v katero sproti dajemo na tanko nareznao meso (goveje, piščančje, svinjsko...), ribe, lignje, zelenjavo (korenček, zelje, sojine kalčke....), zraven ne manjkajo riževi rezanci ali špageti pa seveda vse mogoče bolj in manj začinjene omake. Kot je običaj na Kitajskem, se slastna juha, ki tako nastane, poje na koncu.V Evropi na žalost v mnogih kitajskih restavracijah resda prinesejo na mizo v kotličku juho, ki je prav mogoče bila že na mnogih mizah, kjer so stregli tak fondue....Sicer je pa jed odlična, toplo priporočam vsakomur, da poskusi! / limnol