mnenj na posebni strani

Njeno veličanstvo šarlota

narejena po receptu, kot naj bi jo delali v nekdanjem Železničarskem domu na Pohorju, kasneje v gostilnah Šiker, Pec in še kje; kakorkoli, velja za legendarno sladico na tem koncu, poleg Pohorske omlete seveda, tiste prave, z brusnicami in drugimi gozdnim

Sestavine

8 jajc

8 listov želatine

2,5 dl mleka (3,5 maščobe)

30 dag sladkorja

2 vrečki vanilinega sladkorja

8 dag čokolade za kuhanje

8 dag grobo drobljenih orehov

15 dag biskvita ali baby piškotov

1 breskov ali ananasov kompot

1 žlica likerja (po želji)

3 dl sladke smetane

0,5 dl vode

malo rdeče jedilne barve

Postopek

Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Želatino namočimo v mrzli vodi. Rumenjake z 10 dag sladkorja in vanilinim sladkorjem penasto stepemo. Mleko zavremo, ga vlijemo v maso iz rumenjakov in sladkorja ter na pari kuhamo, da se krema zgosti (okoli deset minut). Ko je krema gosta, dodamo ožeto želatino in premešamo, da se želatina povsem razpusti.

20 dag sladkorja raztopimo v 0,5 dl vode, zavremo in pustimo, da se kuha do 5. stopnje - preizkus naredimo tako, da z vilicami zajamemo sirup in pihnemo - ko se med zobmi vilice naredi mehurček, je sladkor kuhan do 5. stopnje.

Vroč sirup vlijemo v sneg in stepamo, da nastane gladka zmes. Potem vmešamo kremo iz rumenjakov.

Biskvit ali piškote nalomimo na majhne koščke in jih natopimo z likerjem, če ne maramo alkohola, jih prepojimo s sadnim sokom iz kompota, iz katerega bomo uporabili sadje.

Čokolado stopimo. Sadje iz kompota dobro odcedimo in zrežemo na koščke.

Ko smo kremo enakomerno razmešali, jo razdelimo na tri enake dele. V enega vmešamo stopljeno čokolado, v drugega jedilno barvo, tretji del ostane, kot je, torej rumen.

V skledo, po možnosti naj bo to model za šarkelj, vlijemo po zajemalko ali malo več vsake kreme in jih rahlo premešamo, da dobimo marmoriran vzorec. Dodamo del namočenih biskvitnih koščkov, na kocke zrezanega sadja iz kompota (seveda ga prej dobro odcedimo) in orehe. Postopek ponovimo oziroma sestavine zlagamo, dokler jih ne porabimo, na vrhu mora biti krema.

Šarloto damo v hladilnik, najbolje, da jo pustimo čez noč. Preden jo postrežemo, jo zvrnemo na pladenj in okrasimo.

Opombe

Ko bom delala naslednjič, bom dodala list ali dva želatine. Krema je bila sicer rahla in okusna, vendar za moj okus za malenkost preveč rahla in so se kreme med seboj preveč zlile, tako da ni bilo pričakovanega rjavkasto-rdečkasto-rumenega vzorca. Videti je bolj čokoladna kot običajno, ker sem največji del kreme obarvala s čokolado. Naslednjič bom večji del kreme pustila rumen.

Na napakah se učimo ...

Mnenja o receptu

Tole je pa najboljši približek šarloti v gostilni Šiker / Fora

Joj mamamia, zaradi te šarlote sem si pri Šikerju zadnjič izbrala šarloto. Kakšno razočaranje. Okus, kot da bi jo naredili iz dveh pudingov, izgled, kot da bi jo naredil otrok star cca 7 let, notri savoiardi keksi in breskve iz kompota :S / bannanna

bannanna, tole me preseneča. Sicer že dolgo nisem bila pri Šikerju, morda se je kaj spremenilo, a njhova šarlota je bila vselej prva liga. Bo treba spet it poskusit, ni druge. / mamamia

se strinjam z bannanno... včasih je bila dobra, zdaj je samo senca prejšnje še... / ela