mnenj na posebni strani

Florentinci po moje

zelo aromatični piškotki

Sestavine

200 g celih mandljev

100 g mandljevih lističev

200 g kandiranega mešanega sadja

100 g rjavega sladkorja

200 ml sladke smetane

100 g ovsenih kosmičev

15 g masla

2 žlici medu

naribana lupinica ene limone

1/2 kavne žličke cimeta

1/2 kavne žličke pimenta

ščepec soli

1 beljak

100 g 75% čokolade

50 g mlečne čokolade

Postopek

Cele mandlje najprej popražimo v pečici (10 minut na 180 stopinj). Ko se ohladijo, jih damo v vrečko in stolčemo s kladivom, da dobimo majhne koščke.

Na maslu na kratko prepražimo ovsene kosmiče (lahko tudi kakšne druge).

V večji ponvi zavremo sladko smetano, kateri dodamo sladkor, limonino lupinico, cimet, piment, med in sol. Primešamo kosmiče, pražene mandlje, mandljeve lističe in drobno narezano kandirano sadje. Mešanico na blagem ognju kuhamo nekaj minut. Ko se malce ohladi dodamo še beljak, ponovno dobro premešamo in odstavimo.

Iz dobljene mase z žličko naredimo majhne kupčke, ki jih razporedimo po pekaču in jih pečemo cca. 12-14 minut na 150 stopinj.

Pečene ohladimo, in jih dokler niso hladni ne premikamo, saj lahko razpadejo. Mešanico obeh čokolad raztopimo v banji Marie in z njo premažemo vsak piškotek po spodnji, gladki strani.

Za nekaj ur jih damo na hladno, da se čokolada strdi.

Opombe

Meni so najboljši po nekaj dnevih počivanja v škatli za piškote.

Mnenja o receptu

OOOO to pa je orenk zadevca ja. Niso to neki asketski keksi, ampak kar KRALJEVI. Če samo pogledam sestavine, se človek kar prestrasi :D Je pa to pol nekaj ekstra ko se naredi in odsedi par dni v posodi. Tak, za posebne večere ob sladkem vinu. MMMM / MBrando

Res je, če kaj niso, niso asketski. No, mogoče na maščobah. Kakšen sladki muškat bi jim res sedel. Sporoči, kako so ti všeč, če jih boš sprobal. / sooonck