mnenj na posebni strani

Nebeška mana

sočna, kremna sladica, biskvit prepojen z vanilijevo kremo, marelično marmelado, mandlji, rozinami in nežno aromo ruma, pokrit s kapico sladke smetane

Sestavine

Biskvit:

5 rumenjakov

5 jušnih žlic sladkorja

5 jušnih žlic moke

sneg 5 beljakov

limonina lupinica 1 neškropljene limone

Krema:

5 rumenjakov

1 l mleka

1 vanilin sladkor

1 žlica vanilijevega pudinga

Ostale sestavine:

3 žlice ruma za vsako plast sladice

10 dag mletih mandljev

10 dag očiščenih in opranih rozin

250 ml marelične marmelade

250 ml sladke smetane

Postopek

Iz navedenih sestavin pripravimo testo za biskvit in ga spečemo na velikem nizkem pekaču(ki je priložen v štedilniku), na 200 stopinj 5-7 minut, da testo nežno porjavi. Še vročega razrežemo na približno enako velike kocke in jih zložimo v okroglo globoko skledo (prvo plast). Marelično marmelado segrejemo in premažemo prvo plast biskvita. Poškropimo s tremi žlicami ruma, potresemo s sesekljanimi mandlji, opranimi rozinami in polijemo z vročo vanilijevo kremo. Tako naj si sledijo plasti do vrha posode. Posodo damo v hladilnik in pustimo, da se ohladi. Najmanj osem ur, sladica pa bo še boljša, če jo pripravimo dan pred uporabo, da se okusi in sestavine lepo prepojijo. Naslednji dan stepemo sladko smetano (2,5 dl) in z njo okrasimo sladico.

Priprava vanilijeve kreme:

5 rumenjakov zmešamo z vanilijevim sladkorjem in z metlico vmešamo v hladno mleko. Med stalnim mešanjem pustimo, da zavre, nato dodamo še žlico vanilijevega praška za puding, ki smo ga predhodno raztopili v malo mleka (ga odvzamemo pred kuhanjem).

Naj vam gre v slast!

Opombe

Namesto mandljev lahko uporabite orehe ali druge oreške.

Mnenja o receptu

Kako se sladica jemlje ven iz posode..kot grmada na primer? / gogad

Ja, najbolje z žlico ali malo zajemalkico. Lp / contesa

Hvala..se spet javim ,ko naredim:))) / gogad