mnenj na posebni strani

Praznična mlečna bela pletenica

bogat sladki mehki mlečni bel kruh za praznike npr. ob veliki noči ali vsakdan

Sestavine

1 kg fine bele moke tipa 400

6-7 dl mlačnega mleka

25 g stopljenega mlačnega masla (lahko tudi olja)

6 žlic sladkorja (lahko izberemo tudi med za pristnejši okus - vrsta medu po našem okusu)

1,5 čajne žličke soli

1 kocka svežega kvasa

1 razžvrkljan rumenjak za premaz

semena za posip (mak, sezam...)

Po želji:

3 rumenjaki (v tem primeru razpolovimo maslo, kruh moramo hitreje pojesti)

Postopek

1. Postopek je podoben kot pri peki kruha; najprej si pripravimo kvasec: v 2 dl mlačnega mleka razdrobimo kvas ter žlico sladkorja (med), žlico moke ter premešamo, da se kvas raztopi. Damo na stran in pustimo, da kvas začne "delati".

2. Preostali sladkor ali med raztopimo v ostalem mleku, ki ga bomo kasneje dajali k moki.

Medtem si pripravimo moko v večji plastični posodi s pokrovom, kjer bo testo tudi vzhajalo. Dodamo kvasec, polovico mleka, maslo (ter po želji rumenjake) ter na hitro premešamo z roko, kuhalnico ali strojem (nekaj obratov). Dodamo sol. Dodamo še nekaj mleka ter začnemo gnesti.

3. Med gnetenjem še dodajamo mleko (več ali manj, saj je količina mleka odvisna od moke - nekatera je bolj in nekatera manj suha ter potrebuje manj vlage). Z gnetenjem in dodajanjem mleka končamo, ko je testo res lepo gladko ter ne preveč lepljivo.

4. Posodo zapremo ter jo damo na toplo. Pustimo vzhajati dobre pol ure oz. tako dolgo, da testo podvoji volumen (še mogoče malo več). Na hitro še malo pregnetemo ter zapremo. Pustimo vzhajati drugič , da naraste zopet na dvakratni volumen.

5. Testo položimo na večjo delovno površino. Pričnemo z izdelavo pletenice. Pletenico lahko naredimo iz 3 (kita), 4, 5 ali 6 robov. Testo npr. razdelimo na 3 enakomerne dele ter naredimo svaljke dolžine nekje 40-45 cm. Spletemo kito.

6. Položimo jo na pekač na peki papir ter pustimo vzhajati. Medtem pa že prižgemo pečico na 190 stopinj. Ko pletenica naraste za skoraj dvojno velikost, jo zelo narahlo in previdno premažemo z rumenjakom (pazimo, da ne pritiskamo, saj se lahko sesede) ter posujemo s semeni. Damo jo v pečico ter pečemo do 45 minut, da lepo porjavi. Ko je pečena, jo pustimo ohlajati na rešetki pred tem pa odstranimo peki papir.

Opombe

V testo lahko dodate tudi rozine namočene v rum. Zelo okusna različica.

Mnenja o receptu

Zelo lepa pletenica. / katti

Ja, kot iz pekarne! / Jelenckova

O, uau, čudovita je Kar zadišalo mi je po praznični peki.....mmmmmmm......bo sigurno kmalu na sporedu pri nas! / Noa

Res je čudovita bomo poskusili naredit pred prazniki. In javimo kako nam bo uspela.Lp / arepnik

Jaz sem jo naredila v soboto pred veliko nočjo. Testo sem naredila iz polovične mase, ker sem jo delala prvič in v primeru, da ne bi uspela, mi ne bi bilo tako škoda vseh sestavin. :) Pletenica je bila zelo fina, žal ni dočakala velikonočne nedelje, ker smo jo zmazali že isti večer. :P Receptu dam oceno odlično 5! / Natalija A.

Sem jo že delala, jedla. Zelo dobro, predvsem z makom. / Jessyca

Sem jo že delala, jedla. Zelo dobro, predvsem z makom. / Jessyca