mnenj na posebni strani

Jagodna torta s skuto in kokosom

zelo okusna jagodna torta

Sestavine

Biskvit:

4 jajca

4 žlice vroče vode

125 g sladkorja

1 vanilin sladkor

100 g moke

1 žlička pecilnega praška

50 g škroba

30 g kokosove moke

 

Krema:

30 g kokosove moke

6 lističev želatine

500 g lahke skute

75 g sladkorja

1 limona

750 g jagod

250 g sladke smetane

 

Za preliv:

150 g jagod

6 lističev želatine

6 žlic sladkorja

jagodna marmelada

 

pomarančni sok

 

Postopek

Za testo kremasto stepemo jajca skupaj z vročo vodo. Sladkor zmešamo z vanilinim sladkorjem, ga počasi dodamo jajčni zmesi in še mešamo. Moko zmešamo s pecilnim praškom in škrobom ter vmešamo v jajčno maso. Dodamo kokosovo moko. Testo vlijemo v pekač za torte s snemljivim obodom, ki smo ga na dnu obložili s peki papirjem in pečemo pol ure na 180 stopinjah.

Ko je testo pečeno, odstranimo obod in zvrnemo tortno dno na ravno površino. Odstranimo papir, ohladimo ter ga prerežemo na pol.

Želatino namočimo v vodo. Skuto zmešamo s sladkorjem, limoninim sokom in kokosom. Želatino ožamemo in jo z malo vode stopimo v kozici in nato vlijemo v kremo in premešamo. Kremo za kratek čas postavimo v hladilnik.

Jagode umijemo, velike razpolovimo, ostale pa narežemo na majhne koščke.

Ko smo testo razpolovili na dva dela, enega položimo na trdno podlago, okoli pa položimo obod pekača in ga zapremo nazaj. Testo lahko navlažimo s pomarančnim sokom, če želimo, da je testo sočno. Ob obod po testu polagamo polovičke jagod, da so lepo prislonjene ob obod.

Stepemo sladko smetano in jo vmešamo v kremo. V kremo zmešamo tudi ostale narezane jagode. Kremo vlijemo na tortno dno in pokrijemo z drugim delom testa. Torto za tri ure postavimo v hladilnik.

Med tem časom pripravimo preliv. Jagode zmeljemo v mešalniku ter jim dodamo sladkor. Jagodno kašo damo na štedilnik, zavremo in kuhamo približno pet minut na zmernem ognju. Želatino namočimo v vodi, ko je zmehčana, jo ožmemo in damo še v vroč preliv iz jagod, da se stopi. Maso ohladimo in počakamo, da se malo zgosti. Testo, ki je na vrhu, na tanko namažemo z jagodno marmelado, zato da se preliv ne vpije preveč v testo. Na testo vlijemo preliv. Postavimo za eno uro v skrinjo, ali pa za nekaj ur v hladilnik in šele nato odstranimo obod pekača. Torto okrasimo z nekaj jagodami. Pa dober tek.

Opombe

Mnenja o receptu

Zelo lično zgleda na fotografiji. / perpetua

Biskvit se da pripraviti brez maščobe? Bomo poskusili. / Hobotnica

seveda se pripravi brez maščobe, pa še bolj rahel je....... / zaza33

Ja, res je fajn biskvit. Pa tudi sicer je lepo uspela. Edino, kar me muči, je zgornji del - preliv. Ne vem, zakaj se mi vedno zgodi, da biskvit zgoraj ni raven, ampak zaobljen (na slikah je pa zmeraj raven). Potem pa seveda preliv steče 'po hribčku' navzdol in ga je zgoraj manj kot nižje.Sicer moram pohvaliti preliv, je zelo dober in tudi strdil se je lepo. / Hobotnica

Jaz torto sestavljam kar z obročem,ker drugače se zgodi da ni naravnost namazano in s tem je potem tudi bistkvit zgoraj ni raven, tako pa se v obroču lahko malo poravna in tako dobiš ravnost biskvita in tudi preliv se lepo razporedi. / zaza33

pa seveda če je biskvit pečen tako, da ni raven, ga jaz obrežem in potem tisti del biskvita, ki je zgoraj dam spodaj, tako da je ravni del, ki se je pekel spodaj potem zgoraj. / zaza33

Seveda! To z rezanjem je odličen nasvet, hvala, tako bom naredila prihodnjič. / Hobotnica

ni za kaj.....tudi profesionalni slaščičarji to delajo, saj se vsako testo ne speče enakomerno......:))) / zaza33

za kako velik tortni pekač pa gre (premer)? / Swass

premer 28 cm / zaza33