mnenj na posebni strani

Torta Plava laguna

Sestavine

za testo:

9 beljakov

ščepec soli

9 žlic sladkorja

9 rumenjakov

200 g lešnikov

100 g olupljenih mandeljnov

1 žlička drobtinic

1 žlička moke

za kremo:

300 g margarine za peko

300 g sladkorja v prahu

300 g grenke čokolade

4 jajca

2 žlički Nescafé (za skodelico kave)

za model:

surovo maslo

moka

Postopek

Za testo stepemo beljake s ščepcem soli v trd sneg, ki mu med nenehnim stepanjem po malem dodajamo sladkor. Postopoma, enega za drugim, z žlico rahlo vmešamo še rumenjake, zmlete popražene lešnike in mandlje ter žličko drobtinic in žličko moke.

Testo damo v rahlo namaščen in z moko poprašen tortni model ter ga po vrhu zgladimo. Pečemo ga eno uro v naprej segreti pečici na drugi višini od spodaj. Najprej sedem minut pri 200 stopinjah in ostalo pri 170.

Tortno osnovo štirikrat vodoravno prerežemo. Vsako rezino navlažimo z nesladkano kavo, namažemo s kremo in sestavimo. Torto še po vrhu in po obodu premažemo s kremo ter jo damo vsaj za nekaj ur na hladno.

Kremo pripravimo tako, da penasto vmešani margarini za peko dodamo sladkor v prahu, jajca in vročo, v vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici, stopljeno čokolado.

Opombe

Tortno osnovo se da sijajno razrezati z nožem za rezanje pršuta.

Mnenja o receptu

zelo okusno in dobro / sudir

"Ni slike ni ocene" / Woliboa

Slikca bi bila fajn! / buča

Riko zakaj si jo poimenoval Plava laguna!!!a je mogoče plave barve ali kaj!!! / Woliboa

Woliboa odgovarjam nekaj kasneje, no pet let kasneje.. V zgradbi v kateri stanujem nekaj več kot 30 let in v kateri sem jo večkrat pripravil imenujemo Plava laguna, no in........... / Riko