mnenj na posebni strani

Zelenjavna rižota

rižota z zelenjavo

Sestavine

1 večja čebula

1 zelena paprika

1 večji korenček

1 konzerva sladke koruze

1 konzerva rdečega fižola

1 konzerva graha

2 paradižnika

1 žlička popra

bazilika,

ostra rdeča paprika

sol

peteršilj in parmezan po okusu

Postopek

Na popoprano olivno olje stresemo nasekljano čebulo, papriko in korenček. Nekaj minut vse skupaj dušimo, dokler nista korenček in paprika precej omehčana. Medtem en večji ali dva manjša paradižnika vržemo v krop, jih olupimo, narežemo na majhne koščke ter dodamo v ponev skupaj s polovico manjše konzerve sladke koruze, polovico manjše konzerve graha in približno tretjino konzerve rdečega fižola. Vse skupaj dobro solimo in dodamo baziliko ter čili ali ostro rdečo papriko v prahu. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še približno 10 minut na manjšem ognju.

Medtem smo v drugi posodi skuhali riž. Vodo, ki jo naj bo 2 do 2,5 krat več kot riža, začinimo s soljo, kuho pa tempiramo tako, da še vroč riž stresemo v omako. Vse skupaj premešamo in pustimo na ognju še 2 do 3 minute. Po tem ogenj ugasnemo in pustimo pokrito posodo stati še slabih deset minut, da riž posrka še preostalo tekočino od omake. Preden postrežemo, rahlo posipamo s sveže nasekljanim peteršiljem in parmezanom.

Opombe

Namig: če na čebuli popečemo še delčke piščančjega mesa, preden dodamo ostalo zelenjavo, imamo odlično piščančjo rižoto:)

Mnenja o receptu

Naj takoj povem, da je recept najbrž izvrsten, ni pa rižota in sicer ne zaradi sestavin, temveč zaradi naćina kuhanja. Rižoto z zelenjavo pripravim z nasekljano zelenjavo (por, korenček, zelena, paprika, grahpa še kaj drugega, odvisno pač od letnega časa), ki jo prepražim na oljčnem oljuu, ji dodam riž, primeren za rižote (carnaroli, arborio, vialone nano), zalijem s pol kozarca suhega belega vina, počasi dolivam juho, lahko tudi iz kocke, dokler se riž ne omehča, mora pa ostati al dente. Ko je riža kuhan, posodo odstavim, dodam malo masla, premešam in pustim , da stoji pokrit nekaj minut. Ob koncu potresen s parmezanom. / ivan41