mnenj na posebni strani

Hitra pica v krušni peči

hitra priprava pic za družabno popoldne, ali za vmesno razvedrilo med drugo peko v krušni peči...

Sestavine

Testo:

500 g moke (tip 500, 750, 1100)

2 dl vode

40 g kvasa

ščep soli

2 žlici olivnega olja

Nadev:

500 g nepasirane skute

4 mm debeli kolobarji svežega paradižnika (lahko pelati)

200 g šampinjonov v slanici (narezanih)

origano

bazilika

majaron

peki papir

Postopek

Priprava peči:

KRUŠNO PEČ ZAKURIMO IN VSAKIH 15-25 minut dodajamo kos ali dva lesa, da se enakomerno in počasi segreva. Bodimo pozorni, da kurimo v zadnjem delu peči - tam je izkoristek največji, pa tudi z dobrim vlekom in slabim gorenjem ne bomo imeli težav... Peč bomo morali segrevati najmanj 2 uri in pol - toliko časa naj v peči dejansko gori!

Priprava testa:

v moko zmešamo nadrobljen kvas in sol. Vlijemo 2,7 dl vode in olje. Na hitro vse skupaj zmešamo z leseno kuhalnico. Ko je približno zmešano (tu se bo še marsikje videla suha moka), pokrijemo in pustimo cca. 5 minut.

Ponovno začnemo mešati in regulirati vlažnost. Testo mora biti NADPOVPREČNO mehko. Prijemalo se bo na kuhalnico, na posodo, na roke... Glede na vrsto in vlažnost moke, po potrebi reguliramo količino vode.

Ko dobimo testo (še vedno se vse prijemlje), pustimo 10 minut počivat.

Med tem časom lahko pripravimo sestavine za nadev, narežemo paradižnike, šampinjone itn.

Priprava pice:

preden začnemo s pripravo pic, kuhinjski pult pomokamo. Prav tako pomokamo površino zelo mehkega (in lepljivega) testa.

Testo razdelimo na primerne kepice (sam delam pice premera 25 cm, zato vzamem približno 120 g testa). Testo s hitrimi krožnimi gibi roke spravimo v okroglo kepo, nato pa dodobra pomokamo: najbolje, da kepico kar povaljamo v moki. Spet čakamo 8-10 minut, če imamo možnost, damo kepice testa na nekoliko toplejše mesto. Teh nekaj minut bo pripomoglo, da bomo lahko testo enostavneje raztegnili v obliko pice.

Kepice raztegujemo narahlo, testo venomer vrtimo, da je enakomerno raztegnjeno v vse smeri. Kadarkoli se začne prijemati, ga pomokamo. Stremite za želeno obliko pice in poskusite obdržati nekoliko debelejše testo pri robu. Skušajte ga ne zmečkati, saj se bo prav zaradi tega rob odlično napihnil - nekaj vaje bo potrebno, da boste dobili zadovoljive rezultate - skušajte raztegovati kar se da narahlo. Testa ne stiskajte in ne tlačite skupaj.

Raztegnjeno testo zaradi enostavnejšega rokovanja postavimo na posamezne lističe peki papirja (opombe).

Po testu položimo kolobarje paradižnika, potresemo začimbe, razporedimo skuto, šampinjone - pica je sedaj pripravljena za peko.

Peka:

peč za peko pic mora biti razbeljena, ob levo ali desno stran pogrebemo žerjavico in nanjo postavimo dva ali tri polenčka, ki morajo tekom peke ves čas goreti. Torej, med peko mora v peči goreti ogenj!

Na lopar vzamemo pico s peki papirjem vred in jo položimo v zadnji del peči. Po občutku jo še dvakrat zasučemo za tretjino obrata, da se enakomerno zapeče z vseh strani. Pica je spečena v dveh do petih minutah, odvisno od segretosti peči.

Ko se navadimo peči posamezne pice, jih skušajmo peči več naenkrat...

Opombe

Zakaj tako malo sestavin?

Neko nedeljo sem se odločil, da spečem pice. Težava je nastala, ko ni bilo ne sira, niti pelatov, niti tune, niti drugega mesa. Odločil sem se, da uporabim pač tisto, kar je bilo doma: paradižnik, nepasirana skuta, šampinjoni in nekaj začimb. Prijetno presenečen sem postal, ko sem poskusil prvo pico: sočna in polna arome je presegla vsa moja pričakovanja - prav nič ji ni manjkalo!

Seveda pa ni nič narobe, če dodamo, ali zamenjamo sestavine: sir, šunka, tuna, čebula, česen, mezga, por, gobice, olive, čemaž, paprika, feferoni, jajca, mezga, beluši, šparglji...

Predlagal bi dve stvari, ki se jih tudi sam držim pri peki pic:

- naj ne bo preobložena s sestavinami

- naj bo ZADOSTI (!) začimb (origano, bazilika, majaron)

Zakaj peki papir?

Če vsako pico pripravljamo sproti, ga niti ne rabimo, dokler je vse zadosti pomokano, dokler je peč zadosti segreta in dokler smo zverzirani za pobiranje pic iz pulta z loparjem. Če kaj od tega "fali", nam bo peki papir v veliko pomoč. Testo se ne bo prijelo, pico bomo enostavneje premeščali itd. Ko bomo vse skupaj dali v peč, nam utegne peki papir po robovih zgoreti - nič hudega - ko imamo pico enkrat na pravem mestu v peči, peki papirja ne potrebujemo več, saj se bo spodnja stran pice že lepo zapekla...

Kako hitra pica, če je čas priprave 3 ure?!

Pica sama, vključno s testom se naredi zelo hitro. Večino časa prispeva ogrevanje peči.

Če že nimam nekega organiziranega srečanja, ponavadi peko pic združim s peko kruha. Najprej spečem nekaj pic, pogrebem ven žerjavico, preverim, ali je temperatura peči prava in dam vanjo peči kruh.

Mnenja o receptu

Vsaka čast za opis in slike. Preizkusiti ga žal ne morem. / zzak1977

Slastno izgledajo! In dober opis! Jaz pa bom poizkusila.. Ko bo malo hladneje ;) / bannanna

Jaz bi pa nekaj drugega vprašala... kdo vam je naredil (ali kje ste kupili) krušno peč? / janja512

Tole je pa opis in pol!! Takega opisa priprave pa še ne, kapo dol! In poleg tega še krasne slike! Moram reči, da mi je ob tem trenutku prav žal, da nimam krušne peči. Imam sicer kamin, v katerem tudi kdaj spečem krvavice in ribe, kako bi šlo pa s pico, se pa sprašujem, ampak priznam, da me srbijo prsti v smeri, da bi to preizkusila. Če se ponesreči, pa še vedno ostane pečica. Tudi samo testo je zanimivo, ker jaz vedno zamesim "suhega", da se nič več ne oprijema psrtov. In navedene sestavine za nadev so kot nalašč za moj okus. Dvawolk hvala!! / anka

/ lucka52

Tako se dela opis. Svaka čast. / sonic

Nevem zakaj nikoli nisem tudi jaz pomislila na to varjanto pizze s skuto ker skuto naravnost obožujem... ni lepšega ko zakuriš v krušni peči in čakaš da pride nekaj slastnega iz nje! jaz v krušni pečem skoraj vse (štrudelj. pizzo, idinjače, posolanke, kruh...). Imam pa eno vprašanje glede testa, pri sestavinah piše 2 dl vode, pri postopku pa 2,7 dl vode... hvala, lp / pera:)

Pozdrav vsem! Sem vesel, da je opis deležen pohvale @janja512: pečko je izdelal domač mojster - na pm ti lahko pošljem njegov telefon... @pera:): mhm, drži se 2,7dl - bil je elektronski škrat... Samo 2dl vode bi naredilo pretrdo testo za hitro pripravo.... LP vsem! / dvawolk

Krušno si še moram omisliti :D / MBrando