mnenj na posebni strani

Kuglof - Guglhupf

klasična avstrijska sladica zahteva kar nekaj časa priprave, vendar je končni izdelek res vreden truda. Tale je pripravljen po modificiranih švicarskih sestavinah in francoski metodi

Sestavine

1/4 kocke kvasa

1 žlica sladkorja

1 dl mleka

250 g moke

2 ščepca soli

2 jajci (veliki ali 3 majhne)

1 rumenjak

1 žlička vanilijeve arome

nastrgana lupina ene limone

3 žlice sladkorja

125 g masla, zelo mehkega

125 g svetlih rozin

1/2 dl ruma

1 dl vode

75 g sladkorja

2 žlički pomarančne arome

2 žlici mletih mandljev (ni nujno)

sladkor v prahu za posipanje

Postopek

Najprej operemo rozine in jih namočimo v rumu. Vsake toliko časa jih premešamo. To lahko naredimo nekaj ur v naprej.

V večjo posodo zlijemo toplo mleko, dodamo kvas in sladkor.

Ko je kvas vzhajan, mu dodamo limonino lupino in žličko vanilije. Nato dodamo moko s sladkorjem in soljo ter vmešamo testo toliko, da bo moka mokra.

Med neprestanim mešanjem dodajamo po eno jajce in nazadnje rumenjak.

Ko je testo kolikor toliko gladko, dodamo maslo po koščkih. Biti mora res mehko, vendar ne tekoče, predlagam, da ga stisnete (zmečkate) ali z vilicami ali pa med prsti.

Testo mešajte na visoki hitrosti toliko časa, da ne vidite nobenega koščka masla več, vsaj 10 do 15 minut. Testo bo postalo zelo svileno.

Nazadnje na roke vmešate rozine, ki smo jih prej osušili na papirnati brisači.

Testo naj vzhaja na toplem kakšno uro ali toliko časa, da se podvoji. Potem testo spodnesemo, tako da gremo z rokami ob robu posode in ga dvignemo. Testo se bo spet sesedlo. Pokrijemo s plastično folijo in postavimo v hadilnik za pol ure.

Čez pol ure testo drugič "spodnesemo" in damo nazaj na hladno. Po 30-ih minutah ga "spodnesemo" še tretjič in damo nazaj v hladilnik za 30 minut. Testo bo v hladilniku vsega skupaj eno uro in pol. Vzhajalo bo 4x in "spodnesli" smo ga 3x.

Četrtič vzhajano testo stresemo na delovno površino in oblikujemo krog. Tega sploščimo in na sredini naredimo luknjo, ki naj bo dovolj velika, da jo bomo spravili čez dulec modela za marmornati kolač, ki smo ga prej dobro namazali z oljem.

Kolač postavimo na toplo, kjer naj vzhaja toliko časa, da bo model poln.

Pečico prižgemo na 190 stopinj in na spodnji rešetki pečemo 5 minut, potem pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo nadaljnjih 20 do 25 minut.

Medtem pripravimo sirup tako, da v manjši kozici zavremo vodo in dodamo sladkor (lahko tudi sladilo). Ko se malo ohladi, dodamo naravno pomarančno aromo in po želji drobno zmlete mandlje.

Pečen kuglof takoj stresemo iz modela in ga še vročega premažemo s sirupom in potresemo s sladkorjem v prahu.

Opombe

Avstrijci kuglofe samo posipajo s sladkorjem v prahu, v eni moji francoski kuharski knjigi pa jih premažejo s sirupom, kar da kolaču res poseben okus.

Testo je najenostavneje narediti s pomočjo namiznega mešalnika.

Mnenja o receptu

Vanja, ti si carica. Že 2 leti iščem dober recept za kuglof in zdaj ga končno imam. V Alzaciji sem si namreč kupila original lončene modele za to krasno sladico, pa mi do sedaj recepti ki jih imam niso bili bog ve kaj. Tole pa je kot nalašč. In v soboto imam vse otroke na kupu in bo kot nalašč. lp Vesna / Reca

Mmmm... gre pri nas zelo dobro v promet, sicer po malce drugačnem receptu. Bom poskusila s sirupom, sliši se odlično. / anja27

Delala sem ga natančno po recepu in res je odličen. Naslednjič bom probala brez sirupa. lp Vesna / Reca

Vanja, a to je iz knjige Laduree: Sucre? Mi je recept nekam znan... Drugače je pa tole res top recept za en tak bogat brioš. Edino sirup bi izpustila, ne maram namočenih zadev. / Vesnuska

Vesnuška, to ni iz knjige, ampak je popolnoma prirejen recept iz vsaj enih petih knjig. Kuglof ni prepojen s tekočino, samo skorjica je malo mokra in slajša. Mi ga imamo tako raje, a mislim da predvsem zaradi mandeljev. / Vanja_v_ZDA

Vanja _v_ZDA, prav hvala vam za tale recept. Res je vredno truda, to je sladica, za katero že kar nekaj časa iščem recept, je pa tule že od leta 2009. Danes sem ga naredila, komaj sem čakala da se ohladi. Med delom sem bila skeptična, ker je bilo testo tako nenavadno mehko (delala sem iz dvojne mase). Testo je bilo še tako mokro, da sem ga s pomokanimi rokami "spodnašala". Na koncu pa je nastala ena prekrasna sladica, ki bo nedvomno redna na mojem pekovskem meniju. Odlično, čista petka. / nenci

Danes naredila kot vajo za veliko noč. Odlično uspelo! Hvala za ta recept. / Evalon