mnenj na posebni strani

Linški piškoti

izredno dobri linški piškoti

Sestavine

90 g zmletih mandljev

220 g moke

90 g masla ali margarine

2 žlički na drobno nastrgane limonine lupine

90 g sladkorja

1 stepeno jajce

100 g marelične marmelade

sladkor v prahu za posipanje

120 g malinove marmelade ali marmelade z gozdnimi sadeži

Postopek

Margarino pustimo na sobni temperaturi toliko časa, da se malo zmehča. Zmehčano margarino potem zmešamo skupaj s sladkorjem in limonino lupino in mešamo toliko časa, da je zmes rahlo penasta. Vmešamo stepeno jajce in postopoma, a hkrati, dodajamo 3/4 (približno - na oko) moke in vse mandlje. Ostalo 1/4 moke vmešamo v zmes ročno in zgnetemo v testo. Oblikujemo dva hlebčka, katera zavijemo v prozorno folijo (ali prozorno vrečko) in damo za 30 minut v hladilnik.

Najprej damo en hlebček iz hladilnika, ga položimo med dva primerno velika (da pašeta v pekač) kosa papirja za peko in zvaljamo na debelino 3 mm. Oblikujemo piškotke z modelčki.

Oblikovane piškote položimo (skupaj s peki papirjem) na velik pekač in položimo za 10 minut v že ogreto pečico. Pečemo na 180 stopinjah.

Medtem zvaljamo po enakem postopku še drug hlebček, oblikujemo piškotke in jim z malce manjšim modelčkom izrežemo luknjo (oblika po želji). Pečemo - predlagam - 9 minut na 180 stopinjah.

Marelično marmelado damo v kozico in jo malce segrejemo, da postane mazava. Enakomerno namažemo cele dele piškotov, na katere potem naložimo piškotke z luknjo. Po originalnem receptu tako narejene piškotke potresemo s sladkorjem v prahu in nadaljujemo z drugo marmelado. Jaz posujem čisto na koncu. Drugo marmelado v mali šalici dobro premešamo, damo v brizgalno vrečko in zapolnimo luknje v piškotkih.

Opombe

Za konec je dobro, če damo tako narejene piškote še enkrat v pečico, a ne prižgano. Za 10 minut izkoristimo toploto prejšnje peke, da se marmelada malce omehča in kasneje, ko se piškoti zunaj ohladijo, postane malce želirana.

Dober tek!

Mnenja o receptu

Zgledajo zelo lepi! Kako pa narediš dvobarvne? / *sandy*

Preprosto iz dveh ralzličnih marmelad, postopek je isti! / Angelique

Jaz za linške piškote marmelado kar zavrem. Ko se strdi, nastane žele, ki mi je okusnejši od marmelade. / sissi

Ta recept mi je všeč bom poskusila upam da mi bo uspelo.Vedno kadar poskušam kaj novega mi moji domači pravijo ti ostani kar pri svojih tile se mi zdijo pa zanimivi zato ne bom povedala prej preden ne dobim ocene meni zgledajo dobro. / mark5

Ti piskoti so zelo dobri. V enem tednu sem jih naredila trikrat, danes pa ze ni vec niti enega. Ene sem nazala z marelicno, druge pa z jagodno marmelado. Mamelado sem segrela v mikrovalovki, da je postala tekoca in s tem namazala cel piskot, da sem zlepila oba dela (cel piskot in tistega z luknjico). Kasneje pa sem s tekoco marmelado napolnila luknjico v drugem piskotu. Doma smo mnenja, da so tisti z marelicno marmelado boljsi, ta drugi pa so zaradi barvnega kontrasta lepsi. / ribica

Dobri piškotki,v začetku mal trdi.Cel teden so zdržali,za k kofetku v toplicah lp goga / gogad

Za prste obliznit. Pri nas jih zelo hitro zmanjka. Jaz piškote, ko jim napolnim luknje z marmelado (ali dvema) dam še za par minut v toplo pečico (malo toplote je šeostalo od peke), da se marmelada segreje in na koncu bolj strdi oz. zželira. / Yaniya

Koliko pa pride teh piškotov. lp lidija / lidica

Premalo časa za pečenje, potrebovala sem nekje 20 min, da so prišli čisto rahlo rahlo obarvani. Zgleda druga pečica. Drugače pa okus zakon, krhki, precej masleni. Strokovnjak za linške (jih kupuje nonstop od najrazličnejših pekarn) pravi, da prekašajo marsikatero. :) Naredila pa sem enega večjega linzerja, prilagam sliko. :) Marmelada pa le marelična. / Kravdija

spoštovani g. Engelbert / Pavla T