mnenj na posebni strani

Indijska halva z dateljni

Odišavljena jed iz datljev, mandljev in medu

Sestavine

2 skodeli datljev brez koščic

1 skodela olupljenih mandljev

6 kardamomovih plodov ali ščepec kardamoma v prahu

4 žlice kuhanega masla

2 žlici medu

Postopek

Razrežemo datlje na majhne koščke in jih namočimo v pol skodele vode. Namakajo naj se 25 minut. Nato jih v mešalniku zmeljemo, da nastane kaša. Drobno razrežemo mandlje ali pa jih zmeljemo v mešalniku. Karadamomova semena stremo v možnarju.

V srednje veliki ponvi segrejemo dve žlici masla na nizki temperaturi. Vročemu maslu dodamo zmlete mandlje in jih pečemo nekaj minut. Pazimo, da se ne zažgejo. Ko dobijo rdečkasto barvo, jih vzamemo ven.

V ponev vložimo še preostali dve žlici masla in ga segrejemo na nizki temperaturi. Vročemu dodamo med, pri tem neprestano mešamo da nastane sirup. Segrejemo in dodamo kašo iz datljev. Mešamo 10 minut, tako da se kaša spoji s sirupom. Primešamo mandlje in zmešamo vse setavine. Dodamo kardamomova semena in jih vmešamo v mešanico. Odstavimo posodo.

Primeren krožnik ali plitev pekač namažemo z maslom. Vanj vsujemo skuhano jed. Ko se halva dovolj ohladi, zravnamo z rokami zgornjo površino, tako da je čim bolj ravna. Halva s se hladi najmanj eno uro, lahko tudi v hladilniku. Postane čvrsta, tako da jo lahko režemo. Razrežemo jo na tenke kose ali kocke.

Če halva ni dovolj kuhana, se razleze in ni mogoče narediti kock. Zato jo je bolje kuhati predolgo kot premalo.