mnenj na posebni strani

Ledena mascarpone torta

torta za ljubitelje mrzlih sladic, ki želijo "nekaj več" - recept izvira iz ene gostilne na Sardiji

Sestavine

Za baiser podlago:

5 beljakov

en brizg limoninega soka

ščepec soli

125 g sladkorja

vrečka vanilijevega sladkorja

125 g sladkorja v prahu

30 g jedilnega škoroba

Za krokant:

120 g sladkorja v prahu

150 g celih, olupljenih mandljev

ena jedilna žlica olja

Mascarpone krema:

5 rumenjakov

60 g sladkorja v prahu

sredica dveh vanilijevih strokov

500 g mascarpone sira

125 ml sladke smetane

Topla čokoladna omaka:

150 ml vode

dve žlici instant kave

200 g malo grenke čokolade

Postopek

Za baiser maso:

beljake s ščepcem soli in limoninim sokom stepemo v čvrst sneg, dodamo sladkor in vanilijev sladkor ter tako dolgo stepamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Sladkor v prahu in jedilni škrob premešamo in presejemo in previdno vmešamo v sneg (ne z električnim mešalcem, pač pa z leseno žlico ali kuhalnico).

Brizgalko z večjo, gladko odprtino (št.10) napolnimo z maso. Pekača obložimo s papirjem za peko.

Nabrizgamo dve podlagi s premerom 18 cm in eno nekoliko manjšo, zgornji del slednje s paleto neenakomerno oblikujemo (da ni površina gladka). Če nimamo brizgalke, sneg nanesemo z lopatico ali žlico.

Pekača položimo enega na srednjo in drugega na spodnjo rešetko in na 100 stopinjah sušimo okoli 90 minut. Po 40 minutah sušenja pekača zamenjamo.

Krokant:

sladkor v prahu v posodi zlato - rumeno karameliziramo in vmešamo mandlje. Maso enakomerno razmažemo po naoljenem pekaču in ohladimo, lahko tudi v zamrzovalniku. Ko je masa hladna, jo z valjarjem razdrobimo.

Za kremo:

rumenjake, sladkor v prahu in vanilijevo sredico z metlico (ne z električnim mešalnikom!) stepamo v kotličku nad vročo kopeljo, dokler se ne naredi svetla, penasta krema. Kotliček potem umaknemo iz kopeli, z metlico vmešamo mascarpone. Smetano čvrsto stepemo in vmešamo v kremo. Nekaj žlic mase damo na stran.

Obod tortnega modla (premera 22 cm) obložimo z dva krat prepognjenim pergamentnim papirjem. Eno od dveh večjih baiser podlag damo v model, potresemo z malo krokanta in obložimo s polovico mascarpone mase. Na to položimo drugo od večjih podlag in premažemo z drugo polovico mascarpone kreme. Na vrh damo neravno baiser podlago, jo premažemo z ostankom kreme in potresemo s preostalim krokantom.

Torto damo v hladilnik za vsaj štiri ure. Pol do 3/4 ure preden jo postrežemo, jo vzamemo iz hladilnika. Postrežemo s toplo čokoladno omako.

Omaka:

vodo prekuhamo in ko ne vre več, dodamo kavo. Čokolado razlomimo na koščke in vmešamo v kavo ter premešamo, da se čokolada popolnoma raztopi.

Mnenja o receptu

Olupljeni mandeljni so tudi blanširani ali samo izluščeni iz lupine? / macadamia

NIč blanširani, samo olupljeni. Mamamia / mamamia

Odlična,hladna torta.Čisto nekaj novega,osvežujočega,tako se ti stopi v ustih,mm.......Poskusite ne bo vam žal.Vsaj nam ni bilo.Še veliko takih receptov,mamamia. / renata69

Macadamia, mislim, da se z mamamio nista čisto razumeli. Predstavljam si, da je pod olupljenimi mandlji vendarle mislila "slečene" mandlje, "slečemo" pa jih tako, da jih blanširamo (= prelijemo z vrelo vodo). Sicer pa mi je recept videti krasen in sem si ga takoj natisnila. Morda bo to torto dobila sestrična v začetku julija, če ne bo vztrajali pri malinovi. / teta torta

Sem ravno na sredini priprave te torte, pa imam en problem...s karameliziranjem. Ko sem poskušala za napisano količino olja je bil na koncu samo prah(sladkor),ko pa sem dodala olje je nastala trda kepe, ki je dobesedno plavala v olju, četudi sem dodala le dve žilici. Če ima kdo kak nasvet ali pa predlog bi bila zelo hvaležna saj imam kremo in podlago že pripravljeno in sem mnenja, da mora biti končni izdelek zelo dober.. / vesnicek

Sladkor karameliziramo brez olja,z oljem naoljimo pekač. / renata69

Nisem prej videla vprašanja, vudim pa, da je že renata69 odgovorila. Upam, da bo vseeno uspelo, četudi brez krokanta. Mamamia / mamamia

Ja, kasneje sem tudi sama ugotovila kje je napaka. Krokant sem naredila ponovno. Moji jedci pa so bili nad torto navdušeni. Pred nekaj minutami smo ob kavici pospravili še zadnje kose. Res odličen recept! / vesnicek

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmkako je dobro / kristinčk

Zeloooo sladko. Vse TRI plošče sem sušila čez noč v pečici. Torto sem okrasila z - dojenčico iz sladkorja.:)) / frina