Enostavno listnato testo

okusne mlade bučke v listnatem testu

Enostavno listnato testo
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: pekač

Za pripravo testa:

250 g pšenične moke

250 g bio masla

žlička soli

malo več kot 1 dl vode (1/8 l)

Za nadev:

3 mlade bučke

2 krompirja

1 čebula

3 stroki česna

peteršilj

sol

poper

250 g nepasirane skute

2 jedilni žlici kisle smetane

1 jedilna žlica olivnega olja

3 jedilne žlice pšeničnega zdroba

Sestavina za premaz:

1 jajce

Postopek

Na delovno površino stresemo moko s soljo in v sredini naredimo vdolbinico. Vanjo zlijemo hladno vodo in zamesimo sestavine v gladko testo.

Oblikovan hlebček postavimo na hladno počivati 20 minut. Nakar testo enakomerno razvaljamo z valjarjem, po vrhu položimo na tenko narezane ploščice hladnega masla eno zraven druge in testo preklopimo na 1/2. Na ta način prekrijemo ploščice masla.

Testo ponovno razvaljamo z valjarjem. Razvaljano testo debeline kakšnega cm, zložimo in preklopimo na tretjine (glej sliko) in testo postavimo na hladno počivati za še približno 20 minut. Postopek ponovimo še enkrat in po 20 minutah je testo pripravljeno za nadev in peko.

V tem času se lotimo nadeva. V posodi zamešamo nastrgane bučke, olupljena in nastrgana krompirja, nastrgano čebulo, na drobno nasekljane stroke česna in na drobno nasekljan peteršilj. V sestavine narahlo vmešamo še nepasirano skuto, kislo smetano z malo olivnega olja, sol, poper in na koncu še pšenični zdrob.

Testo vzamemo iz hladilnika, ga razdelimo na dva dela in vsakega posebej razvaljamo z valjarjem na manj kot 1 cm debeline. Na prvo polovico testa neenakomerno potresemo nadev. Robove testa z leve in desne strani za kakšen cm preklopimo, da ne bi nadev pri peki ušel ven in testo z nadevom zavijemo v zavitek, kot bi zavili palačinko. Postopek ponovimo še pri drugi polovici in ju položimo v namaščen pekač.

Preden zavitka damo peči, ju namažemo še z razžvrkljanim jajcem in prebodemo z vilicami, saj s tem preprečimo, da se testo pri peki napihne.

Pečico segrejemo na 200 stopinj in zavitka v pekaču pečemo 30 do 40 minut.

Dober tek!


Opombe

Testo je rahlo in okusno, nadev pa izvrsten!

Naj vas navduši!

Več si lahko preberete na:

http://apriliscooking.blog.siol.net/2014/10/06/enostavno-listnato

Všečkaj in deli stran:

https://www.facebook.com/April.Born.is.cooking

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 8.11.2014 ob 10:35

Najlepša hvala, vidim, da sem namesto Gostenčnik vtipkala Gosteničnik in je seveda nisem našla.

rebecca  

kuha že od: 19.3.2002

Št. objav: 2739

Objavljeno 8.11.2014 ob 10:46

tudi v tej knjigi (slascicarstvo) razlaga - citiram: Holandski način priprave testa: To metodo imenujemo tudi bliskovito metodo, saj znetemo vse sestavine skupaj z maščobo vred, nato valjamo in pregibamo. konec citata

tako kot pri biskvitih (in ostalih testih) je tudi tu vec moznih tehnik in receptov. Bistvo listnatega testa je cimvec plasti testa (ki ga zgnetemo iz moke, vode in soli, lahko tudi masla), ki jih locuje mascoba. V enih receptih v to testo zavijejo blok samega masla, drugod maslo zmesajo z moko, ga narezejo ali pa celo zmehcajo in nato namazejo. Obstaja celo taka varianta da se testo razdeli na vec delov, vsakega se malo razvalja, nato namaze z mascobo, zlozi v kup in nato skupaj razvaljajo. V koncni fazi dajo vsi podoben rezultat (seveda ce je dovolj masla in zgibanj). Razlike v tehniki so po moje nastale, ker v domaci kuhinji ne delas ogromnih kolicin testa in je lazje valjat ce je blok masla tanjsi, tak se ti pa zlahka lomi itd pa se maslo kar nareze, itd....

April is cooking  

kuha že od: 2.9.2014

Št. objav: 78

Objavljeno 12.11.2014 ob 12:05

Vrtejbenki hvala za komentarje in za podporo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.