mnenj na posebni strani

Pesto

Sestavine

cca 180 listkov bazilike,

100 g sira parmezan,

česen po okusu,

150 g pinjol,

1 čajna žlička soli,

1,5 dl olivnega olja

Postopek

Potrgamo listke bazilike in jih damo v multipraktik skupaj s soljo in česnom ter zmeljemo. Naribamo sir in popražimo pinjole na teflonski ponvi (brez maščobe). Malo jih ohladimo ter dodamo baziliki, prav tako sir. Poženemo multipraktik in skozi odprtino na vrhu počasi vlivamo olivno olje, da se vse sestavine premešajo in spojijo.

Skuhamo testenine in prihranimo malo vode, v kateri so se kuhale. Pesto razredčimo z nekaj vroče vode in zmešamo s testeninami. Če kaj omake ostane, jo lahko shranimo v kozarčku, v hladilniku tudi mesec ali dva.

Opombe

Prvotno oz. po pravilih se mora pesto narediti ročno: bazilikine liste moramo streti v terilnici, menda tako dobimo več eteričnih olj iz zelišča in je potem omaka bolj aromatična. Toda čas vedno priganja in zagotavljam, da je postopek z elektriko hiter in dober. Vsako poletje pripravim dvojno maso in zdrži do januarja.

Mnenja o receptu

Odlično / DUŠANKA

haha, Dušanka - vsa mnenja podvojiš - hahaha. / stara

Mičkeno sem blond, pa ne razumem - kaj podvojim? Če mi je stvar všeč, jo pač pohvalim, saj tale pesto res zasluži pohvalo - tako z moje kot z moževe strani. / DUŠANKA

Danes sem ga delala prvič, pa zagotovo ne zadnjič. Odličen pesto.....zraven pa svež kruh......vse skupaj izvrstno! / Balenka