božič,novo leto,rojstni dan otroka,valentinovo,kuhanje,pečenje,sladice

Čokoladna torta Noa

Noa  
Čokoladna torta Noa
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

30 g pravega kakava

12 žlic vode

150 g moke

1 žlička pecilnega praška

225 g sladkorja

12 žlic olja

6 jajc

350 g jedilne čokolade Gorenjka

750 ml sladke smetane (Lj. mlekarne)

sok 2 pomaranč

nekaj žlic ribezove marmelade (odlično paše tudi malinova, jagodna, lahko pa uporabite katerokoli)

2-3 žlice sadnega likerja (po želji)

tortni model premera 26 cm

peki papir

Postopek

Dan prej zavremo sladko smetano in vanjo nalomimo čokolado. Mešamo, dokler se čokolada povsem ne raztopi. Po potrebi dogrevamo. Čez noč postavimo v hladilnik. Kremo tik pred polnjenjem torte nežno stepamo, da naraste in postane zelo čvrsta.

Kakav razmešamo z vodo in segrevamo do vretja med stalnim mešanjem. Odstavimo in ohladimo.

Ločimo beljake in rumenjake.

Iz beljakov in 2/3 sladkorja stepemo zelo trd sneg.

Rumenjake penasto stepemo s preostalim sladkorjem. Dodamo olje in nežno stepemo v emulzijo. Primešamo gost, ohlajen kakav.

Rumenjakovo zmes primešamo snegu iz beljakov. Na jajčno mešanico postopoma vsipamo moko, ki smo jo prej presejali s pecilnim praškom in mešamo zelo nežno, od spodaj navzgor. Tako ne iztepemo preveč zraka iz mase in biskvit bo veliko bolj rahel.

Pretresemo v tortni model, oblečen v peki papir in poravnamo.

Pečemo 35 minut v vnaprej segreti pečici na 175 stopinj.

Ohlajen biskvit 2 krat prerežemo, ga prepojimo z mešanico pomarančnega soka, likerja in marmelade ter torto napolnimo z 2/3 čokoladne kreme. S preostalo kremo torto premažemo.


Opombe

Sestavine za prepojitev biskvita lažje razmešamo, če marmelado malo segrejemo.

Pri oblaganju s peki papirjem si pomagamo tako, da model rahlo pomastimo, da se obod in dno, izrezana iz peki papirja, primeta na model.

Torto lahko napolnimo tudi z vso kremo, če jo na primer pečemo v večjem modelu in iz več jajc. V tem primeru jo premažemo in okrasimo poljubno.

Na fotografiji je torta okrašena s smetano, živilskimi barvami, čokoladnimi solzicami in marcipanom.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

katka lopatka  

kuha že od: 1.12.2006

Št. objav: 4996

Objavljeno 6.9.2008 ob 14:35

Roncolino, poglej ZS.

teya84  

kuha že od: 9.11.2005

Št. objav: 331

Objavljeno 9.2.2009 ob 11:01

Pozdravljene, zanima me, koliko je ta krema čokoladna. Po slikah sem težko presodila, saj je nekje temnejša, nekje pa svetlejša. Iščem pravo razmerje med kremo in smetano, da bo povdarek na čokoladi. Pregledala sem tudi druge recepte in temo o pariški kremi, ampak sem še vedno neodločena; nekje je razmerje 200g čokolade + 250 ml smetane...

dete  

kuha že od: 5.6.2008

Št. objav: 59

Objavljeno 11.12.2009 ob 10:10

Torta je odlična in je bila pohvaljena iz vseh strani, sama sem dodala še banane in so super pasale zraven. Ker mi je ostalo še nekaj sladke smetane od praznovanja sem naredula še en mali biskvit in ta vikend se bomo s5 sladkali z njo....njami...

dete  

kuha že od: 5.6.2008

Št. objav: 59

Objavljeno 16.3.2010 ob 9:40

Sem slučajno ugotovila, da tega recepta še nisem ocenila. Zasluži si čisto 5tko. Sem po tem receptu pekla že velikokrat in vsakih je bila tortica odlična. Najbljša je tretji dan, tako da priporočam, da se speče nekoliko pred dogodkom.

Vilma  

kuha že od: 30.8.2004

Št. objav: 560

Objavljeno 22.3.2010 ob 9:53

Vesel

Tole torto sem pekla za hčerin drugi rojstni dan, moja ocena je štirica. In sicer zaradi mešanice pomarančnega soka in marmelade (dala sem marelično marmelado), ki je naredila torto kiselkasto. Mi je žal, da je nisem polila z mlekom in sladkorjem, ker je bilo vse ostalo vrhunsko.

Čokoladno glazuro na tej torti sem naredila po Vendelininem receptu, je bila taka kot iz slaščičarne. Popoldne prilepim še fotko

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 6.6.2010 ob 10:27

Prosila bi za vaše mnenje in nasvet. Torto sem namreč pekla že x- krat, a se mi je tokratv "ihtiki" zgodila majhna nepazljiva "nezgoda". Ko sem skoraj biskvit končala "skoraj"z vsemi sestavinami ugotovim, da nekja manjka, saj ta torta nima svetlega testa. In grem brat recepta, pa vidim, da nisem segrela kakav in vode, temveč vodo samo dodala v testo, na kar sme morala potem na koncu dodati kakav v prahu- brez segrevanja z vodo. Pa me sedaj zanima, v čem je razlika? Po mojem se je dalj časa pekel biskvit- 30 minut na ventil. 155 stop., nakar sem morala povišati (saj je bila sredina čisto surova, robovi pečeni) na 175- 10 min. in še na 180 -15 min. In končen rezultat je bil- robovi presuhi, trdi, zapečeni, sredina mehka, dno rahlo nepečeno.

In še nekaj, zanima me, s čim vi vlažite oblate in predvsem s katerim sadnim likerjem???

Ker sem se tokrat odločila za pomarančni 100% sok, marelično marmelado in bel de jour, pa žal moram priznati- totalna polomija, torta sploh ni bila to kar je bila do sedaj,(kiselkasta, grenka, sladka- neokusna), ko sem jo vlažila le z rumom ali mlekom, brez soka, marmelade in sad. likerja.

Pa tudi kremo sem nekaj zbrkala, saj se mi je po dodanem rumu, malce "sesirila", oz. ni bila več lepo kremasta, kot vedno.

Mi mogoče lahko kdo kaj k temu pove s svojimi izkušnjami?

Lp

Noa  

kuha že od: 13.2.2003

Št. objav: 716

Objavljeno 7.6.2010 ob 10:10

Vesel

Glede na to, da je nisi pekla prvič, in če ti drugače lepo uspe, pač enostavno ni bil tvoj dan. Meni včasih takole zagori rdeča lučka, oziroma signal, in takrat se na daleč izognem kuhinji, ker so lahko v tem primeru še jajca na oko prava polomija

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 7.6.2010 ob 13:37

Vesel

Hvala Noa, da si me potrdila, saj tako je tudi bilo (po pravici povedano, res je bil eden izmed najslabših d..., a sem šla z glavo skozi zid), ampak, sem predvidevala, da je vse drugo krivo, samo jaz ne. Hvala. Brez zamere. Lp

Brgita  

kuha že od: 17.8.2006

Št. objav: 267

Objavljeno 10.8.2010 ob 11:54

Zelo vesel

Torta je božanska, spekla že večkrat. Končno uspela tudi prilepit slikico, vendar nisem vedela, da ne sme bit datuma na slikici. Se bom drugič bolj potrudila.

pinka  

kuha že od: 17.6.2004

Št. objav: 929

Objavljeno 13.8.2010 ob 9:59

Vesel

Odlična. Krema je fenomenalna, biskvit rahel. Ali bi lahko po istem postopku naredila kremo z belo čokolado?

Hvala.

lp, pinka

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.