Piškoti z nadevom iz pistacij

piškoti polnjeni s pistacijami

Piškoti z nadevom iz pistacij
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4 ure 4 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 3 - 4 pekači iz pečice

Testo:

50 dag moke

6 žlic sladke smetane

10 dag sladkorja v prahu

4 rumenjaki

26 dag margarine ali masla

Nadev:

10 dag sladkorja v prahu

3 beljaki

20 dag mletih, neslanih pistacij

Postopek

Iz naštetih sestavin umesimo testo: dobro zmešamo moko, sladko smetano in rumenjake. Nato dodamo še maslo, narezano na koščke in sladkor ter pregnetemo. Testo zavijemo v folijo ter damo za dve uri v hladilnik.

Za nadev stepemo sneg, ki mu dodamo sladkor v prahu. V stepen sneg nato narahlo umešamo nasekljane pistacije - zdrobimo jih v multipraktiku.

Nato testo razvaljamo in izrežemo kroge velike cca. 5 cm. Na vsak krog damo žličko nadeva (ali nabrizgamo z vrečko) in ga zvijemo v tulec. Tako narejene tulce damo na peki papir in jih na 180 - 190 stopinjah pečemo okrog 20 minut.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

gordana  

kuha že od: 7.11.2004

Št. objav: 539

Objavljeno 27.4.2008 ob 12:56

To pecivo sem delala za novo leto (2007), je dobro, lahko stoji, imam ga pod nazivom "Fišeci sa pistacijama" (forum.hr- od polly) - sestavine so popolnoma iste,edino v testo sem dala naribano lupino ene limone.

Tudi jaz kupujem pistacijo v A, sem jo kupla pri nas, pa se mi zdi da v naših trgovinah preveč dolgo stoji in je "stara".

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 27.4.2008 ob 18:38

Na pistacije se kar dobro spoznam. Tisto, kar omenja Katka, so verjetno pinjole (= seme iz pinijevih storžev), kar tudi spada pod bolj eksotične "oreščke" (ki jih je sicer poznala tudi moja babica iz 19. stoletja), a ni pistacija.

Pistacije vsi poznamo tiste v lupinah in soljene, vendar te za pecivo nikakor NISO primerne (tudi če se mučiš in jih pereš!). Na ljubljanski tržnici imajo tudi pistacije brez zunanjih trdih lupin in nesoljene, vendar jim je treba "sleči" notranjo kožico (potrebno jih je popariti tako kot mandlje, vendar je posel precej bolj neprijeten).

Potem pa je tu še znana in večkrat omenjena trgovina Zehrer v Celovcu http://www.zehrer.at/ (in gotovo še kakšna podobna trgovina v Avstriji). Tam lahko kupiš krasne olupljene zelene pistacije na vago, lahko celo izbiraš med manj zelenimi (cenejšimi) in bolj zelenimi (dražjimi).

Ja, in potem so tudi še sesekljane pistacije firme Schwartau, ki so jih včasih imeli tudi pri nas, a jih sedaj že dolgo nisem videla. Čisto v redu, a tako drage, kot bi bile iz suhega zlata!

Sicer je okus pistacij res nekaj posebnega, vendar ne toliko boljši in drugačen od mandljevega. Gornji piškoti bi bili prav tako dobri z mandlji namesto pistacij.

Pa še zanimivost: v moji Kalinškovi iz leta 1953 je tudi napisano, kako pripraviš "zelene mandeljne" za krasitev sladic, in sicer jih - olupljene cele ali zmlete - namočiš v zeleni jedilni barvi, da jo vpijejo, in jih nato posušiš.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.