sladice,slovesnost

Grozd s sirčkom

Super pecivo za popoldansko druženje s prijatelji

Fala Slonček   23.10.2022
2022-10-23
Grozd s sirčkom
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

½ vrečke kislega testa Fala

400 g moke

160 g mleka

80 g kisle smetane

40 g masla

30 g sladkorja

2 rumenjaka

1 mala žlička soli

jajce za premaz

Nadev:

250 g sladke smetane

100 g kremnega sira

50 g mletega sladkorja

Postopek

Moki primešamo kislo testo Fala, kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki. Mešanici dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in razdelimo na približno 40 g težke koščke; del testa pustimo za oblikovanje peclja in trtnega lista. Vsak kos testa malenkost razvlečemo na vse strani, nato pa vse robove zavihamo proti sredini, da nakažemo obliko kroglice, zložimo na krpo z gladko stranjo obrnjeno navzgor, pokrijemo in pustimo počivati deset minut. Zatem vsako kroglico razvaljamo, zavihamo robove testa proti sredini, kroglico obrnemo z gladko stranjo na vrhu. Kroglico z dlanjo objamemo in z gibi dlani nežno potiskamo ob podlago in kroglico istočasno vrtimo, s palcem in mezincem pa rahlo potiskamo testo pod samo kroglico, da postaja gornja plast vedno bolj gladka. Oblikovane kroglice zložimo na peki papir na pekač v obliko grozda. Iz preostalega testa oblikujemo več svaljkov in te oblikujemo v pecelj, del pa razvaljamo in izrežemo trtni list.

Srček pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano pecivo premažemo z jajcem in prestavimo v vročo pečico.

Grozd pečemo približno pol ure na 180 °C, da se lepo obarva, nato ga vzamemo iz pečice, pokrijemo in pustimo, da se ohladi.

Sladko smetano stepemo s sladkorjem in ji primešamo kremni sirček. Ohlajene kroglice grozda napolnimo z nadevom.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.