Šampita

Šampita
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

10 rumenjakov

10 žlic sladkorja

10 žlic moke

10 beljakov

1/2 kg sladkorja

6 žlic vode

čokolada

Postopek

Penasto zmešamo 10 rumenjakov in 10 žlic sladkorja ter dodamo moko. Pečemo 10 - 15 minut na 170 stopinjah (odvisno od pečice). Ohlajen biskvit po želji polijemo s sladkano vodo, sadnim sokom, kompotom...

Stepemo 10 beljakov.

V 1/2 kg sladkorja damo 6 žlic vode in kuhamo približno 10 minut (ni nujno, da se sladkor popolnoma raztopi).

Vročo zmes počasi prilijemo stepenim beljakom ter mešamo, dokler se ne ohladi.

Ohlajeno damo na predhodno spečen biskvit, poravnamo in po vrhu naribamo čokolado. Sladico damo v hladilnik za nekaj ur, nato jo razrežemo na koščke.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mmajaa  

kuha že od: 9.5.2006

Št. objav: 104

Objavljeno 10.7.2006 ob 18:19

Zelo vesel

Hvala za nasvet glede sladkorja!

Zanima me še nekaj - vem, da sem kot majhna deklica zelo rada jedla šamšnite, pa se ne spomnim več, kaj točno so - ali je to ista stvar, če ni, ima mogoče kdo recept?

Lp!

MAJALAVRIC  

kuha že od: 24.7.2006

Št. objav: 2

Objavljeno 24.7.2006 ob 15:16

Tudi mene zanima če je ta šampita isto kot pri nas v slaščičarni šamšnita. Je zelo sladka, vendar je meni zelo všeč. Sem jedla že več šamšnit, pa niso vse enako dobre. Pri nekatertih je čutiti sladkor ki se ni stopil. Vsekakor bom to šampito probala narest, vendar dvomim da bi bo uspelo. To s kuhanim sladkorjem mi nikakor ne gre od rok. Nikdar ne vem koliko časa ga je treba kuhat in s koliko vode. Enkrat, da se med vilico naredi mehurček, drugič samo prevret, nikoli prav.Tudi indijančke sem že probala narest, pa mi niso nikdar ratali; ali se je po nekem času spodaj nabral beljak, ali so se indijančki preveč vlekli, kar se ne smejo, vsaj pri tej naši šamšniti se da naredit oster rez v beljakovo maso.

Upam, da je nekjo kdo, ki bi mi to znal bolj natančno obrazložit

Lep pozdrav vsem!

gordana  

kuha že od: 7.11.2004

Št. objav: 539

Objavljeno 24.7.2006 ob 15:52

Šampita - takšna kot jo poznam jaz - je narejena samo iz listnatega testa (zgoraj in spodaj) in vmes krema od beljakov in sladkorja (posebej pripravljena - mislim da kuhana). Je pa res to, da je zeeelo sladko, ker šampita mora biti sladka, če ni potem ni šampita.

LP

vi@dako  

kuha že od: 30.12.2005

Št. objav: 117

Objavljeno 7.8.2006 ob 11:37

V petek sem pekla šampito po tem receptu - moji trije moški namreč obožujejo Dickmanse in nasploh sladki sneg. Pita mi je uspela, bila je zelo dobra - so rekli, in je hitro zmanjkala.

Vendar ne vem, če sem naredila vse prav:

1. ko sem kuhala sladkor, ga nikakor nisem mogla kuhati 10 minut, ker mi je že po 5 minutah povrela voda in sem dobila spet nazaj "suhi" sladkor - pa sem dodala še vode in malo povrela ter vročo tekočino dodala stepenemu snegu.

2. Sneg z vročim sladkorjem sem stepala z mešalcem, vendar sem obupala in še toplega polila čez biskvit - pa se mi zdi, da se potem v hladilniku ni prav strdil, sladkor se je namreč nekako topil po biskvitu, ki je bil potem zelo sladek, sneg pa ni bil pretirano sladek.

Prosim za pomoč avtorja - ali je potrebno sneg z vročim sladkorjem mešati ročno ali z mešalcem in ali je potrebno zmes čisto ohladiti.

Sicer pa je recept super in si po mnenju mojih poznavalcev zasluži najboljšo oceno!

Lep pozdrav in upam, da dobim odgovor!

marelica  

kuha že od: 27.8.2005

Št. objav: 1398

Objavljeno 21.11.2006 ob 20:43

Jaz pa sem danes spekla to sladko bombo in bila zelo pohvaljena.

No imela sem težave pri snegu in sladkorju. Naredila sem točno po receptu in sladkor se mi je skepil in se sploh ni stopil. Vse skupaj sem zabrisala v lijak, kjer se je potem počasi s pomočjo tople vode stopil. Potem sem dala v posodo 8 žlic vode in jo segrela ter v to počasi dodajala sladkor. Ker v receptu piše, da kuhaš 10 minut sem sledila navodilom in zgodilo se je, da mi je sladkor nazaj kristaliziral (kot je že opisala vid@ko). Naslednjič bom uporabila sladkor v prahu, ker se hitreje stopi, in kuhala le toliko časa, da bom dobila lepo tekočo zmes, katero bom nato vlila v beljakov sneg. Vid@ko, jaz sem med dodajanjem sladkorja beljake stalno mešala in nato še mlačno zmes polila po biskvitu. Pa takoj v hladilnik.

dari  

kuha že od: 21.8.2004

Št. objav: 1521

Objavljeno 7.3.2015 ob 14:21

Sem danes naredila tole.Jaz sem se bala, kako bo z beljaki, če mi bo uspelo.Priznam tukaj nimam prakse.A glej, za biskvit me sploh ni skrbelo, pa sem naredila napako, preveč nasočila. Sneg in sladkor pa mi je uspel u nulo.No za pojest vsekakor bo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.