piknik,rojstni dan otroka,pečenje,sladice

Muffini

Veri  Izvor: Amerika + Slovenija
Muffini

Sestavine

Količina: 12 do 18 kosov

2 skodelici moke

1/2 skodelice sladkorja

1 pecilni prašek

1 ščepec soli

1 jajce (jaz dam ta veliko)

1 vanilijev sladkor

70 g zmehčanega ali stopljenega masla

1 skodelica pomarančnega soka

nasekljana čokolada (po želji - okoli 100 g)

olupljena naribana jabolka (skodelica ali dve)

rozine (50 do 100 g, po okusu)

suho sadje, narezano na koščke (po okusu, kot rozine)

oreški (po okusu, kot rozine)

Postopek

Dobro namastimo modelčke za muffine (če jih imamo) ali pa položimo po dve papirnati posodici drugo v drugo in jih damo na pekač. Nasekljamo čokolado in oreške, če jih bomo uporabili in narežemo suho sadje na koščke, rozine lahko namočimo v mlačno vodo ali rum. Pečico segrejemo na 225 stopinj.

Moko, pecilni prašek, sladkor in vanilijev sladkor ter sol zmešamo v eni posodi, v drugi pa razžvrkljamo ali zmeljemo jajce, maslo in pomarančni sok ter oboje narahlo zmešamo skupaj, le toliko, da se suhe sestavine rahlo navlažijo. Na koncu zelo zelo na hitro primešamo še naribana jabolka, nasekljano čokolado in rozine ali/in drugo suho sadje in /ali nasekljane oreške.

Modelčke takoj, ko je testo zmešano, napolnimo do cca 2/3 in pečemo približno 15 minut pri 225 stopinjah.


Opombe

Vse dodatke lahko mirno izpustite, pa bo še vedno užitno. Fantova mami jih dela brez vseh dodatkov (celo brez jabolk) in jih peče v navadnem pekaču (ne mara pekača za mufine) in pecivo razreže na kocke; so pa v tem primeru bolj suhi, ampak nekateri imajo raje take.

Če želite bolj sočne muffine, dodajte dve zelo polni skodelici naribanih jabolk, jaz dam včasih celo 2 in pol, več je pa že poc:)

Dodatki pa - kakor za koga - če bi jih sestri - čokoholičarki naredila brez vsaj ene table čokolade, bi jo zelo globoko prizadela:)

Ne skrbite za jabolka v testu, super se zlijejo, v pečenem jih sploh ne opaziš, samo tako fino sočno je vse:) Samo naribana naj bojo.

Še en nasvet: jabolka najlažje naribate tako, da jih najprej olupite, potem pa naribate še cela - jih je lažje držat kot koščke...

Če pa imate multipraktik, pa seveda prej daste ven peščišče.

Kdor ima sokovnik, pa lahko proba v testo zmešat ostanke od jabolčnega soka (jaz ga nimam, zato ne morem reči, ampak mislim, da ne more biti slabo:)

Skodelica je navadna "šalca", kakršne so navadno reklamne - cca 2,5 dl. Jaz jo napolnim čisto do vrha, žlice so zvrhane, jajca pa največja pri nas (debela za zajtrk) - ko boste probali mufine, boste vedeli zakaj take mere:)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Mikrob  

kuha že od: 9.2.2004

Št. objav: 133

Objavljeno 28.1.2006 ob 10:13

Mene pa zanima, če se lahko te muffine peče tudi v navadnem pekaču, a vseeno v tistih papirčkih?

Hvala vnaprej za odgovor!

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 28.1.2006 ob 23:20

Lahko, ampak daj dva papirčka, da bosta držala maso, če daš samo enega, se bo mafin razlezel. Sicer pa ko jih boš probala, boš itak hotla met pravi pekač, hehe:)

tejčica, testo ne sme stat, lahko pa stojijjo posebej zmešane suhe sestavine in pripravljene mokre sestavine, potem pa zmešaš skup tik pred zdajci. Boljše bo, če jajca stepeš tik pred uporabo, ampak če je res frka, pa še mokre sestavine prej zmešaj, samo vseh skup pa res ne. So ti bili všeč?

chirimoj(c)a  

kuha že od: 7.12.2005

Št. objav: 5

Objavljeno 30.1.2006 ob 10:10

Veri - tale tvoj recept je špica. Všeč mi je, ker se lahko sestavine kombinirajo po želji in okusu. Spekla sem jih včeraj kot "brzinski" dodatek h kavi. Uporabila sem jabolka, rozine, čokolado in malo mletih lešnikov. Rezultat: sočni in zelo okusni mafini. Lp

vanja1  

kuha že od: 8.11.2005

Št. objav: 17

Objavljeno 31.1.2006 ob 14:55

Zelo vesel

Tale recept je res odličen....tako sočnih muffnov še nisem nardila. Vedno so bili presuhi in sem že skoraj obupala nad njimi, dokler nisem našla tega recepta. Za prvič sem jih naredila z jabolki, orehi, rozinami in cimetom. Božanski! Dobeden ni ostal...je pa res, kar je napisala Veri, če jih probaš pečt brez pekača spoznaš da si ga želiš. Mislim, da v pekaču ostanejo bolj sočni in še lepše oblike so LP

Lunika  

kuha že od: 30.8.2004

Št. objav: 254

Objavljeno 1.2.2006 ob 19:25

Celo takemu antitalentu za peciva kot sem jaz so muffini odlično uspeli. In bili so neskončno rahli in sončni. Hvala za recept, superca je!

ssilva  

kuha že od: 23.2.2005

Št. objav: 428

Objavljeno 4.2.2006 ob 19:28

Dobro!

TinTin  

kuha že od: 19.8.2004

Št. objav: 54

Objavljeno 10.2.2006 ob 12:14

Žalosten

Moram rečt, da sem veliko več pričakovala od recepta, ker ste ga tako hvalili :( Naredila sem dvoje okusov: z jabolki, orehi in rozinami ter z čokolado, kokosom in jabolki. Ideja ni slaba, mafini so sočni, AMPAK: so zbiti, majhni in preveč zapečeni. Do zdaj najslabši mafini, kar sem jih nardila.

Po moje je bistveno preveč pecilnega, jaz ponavadi dam dve žlički in so bistveno bolj rahli, teli kar malo grenijo zaradi pecilnega. Pa tudi preveč so zapečeni, temperatura bi bla boljš na 185 stopinj... no, naslednjič bom tako probala pa mislim, da bodo dobri!

zelvica  

kuha že od: 2.12.2005

Št. objav: 60

Objavljeno 21.3.2006 ob 18:28

Dovolila sem si dodati sliko teh muffinčkov. Pri nas so velika uspešnica, eni izmed boljših. Delam jih čisto po receptu; tudi pečem jih na tako visoki temperaturi in vedno uspejo. So lepi in okusni-ocena 5!

Blanchy  

kuha že od: 22.12.2005

Št. objav: 2016

Objavljeno 2.5.2006 ob 15:14

Vesel

Samo nekaj mi povejte - pečete tele muffine z ventilatorjem ali brez? Jaz sem jih brez ventilatorja, pa po 15 minutah niso bili pečeni, tako da sem še malo podaljšala čas peke. Če bi jih pekla z ventilatorjem na tako visoki temperaturi, se mi pa zdi, da bi se zažgali. Vseeno so dobro izpadli in so bili tudi zelo okusni.

andrejgas  

kuha že od: 23.8.2006

Št. objav: 1

Objavljeno 23.8.2006 ob 15:07

Mene pa samo zanima koliko je to 2 skodelice moke in 1/2 skodelice sladkorja. Predvsem me zanima v gramih oz. v dkg.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.