Jagodno pistacijeva strjenka...

..oziroma panna cotta malo drugače

Vrtejbenka  Izvor: Italija
Jagodno pistacijeva strjenka...
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za eno večjo družbo sladkosnednežev

Jagodni žele:

70 dag očiščenih jagod

5-8 dag sladkorja

6 lističev želatine

Pistacijeva strjenka:

7,5 dl smetane

10 dag sladkorja

7 listov želatine

10 dag mletih zelenih pistacij

Vanilijeva strjenka:

7,5 dl sladke smetane

1 strok vanilije

10 dag sladkorja

7 lističev želatine

jagode

Postopek

Lističe želatine namakamo 5 minut v mrzli vodi. Med tem zmeljemo jagode in kaši dodamo sladkor. Šest žlic jagodne kaše segrejemo in v njej stopimo ožeto želatino. Vse skupaj nato zmešamo z ostalo kašo, ki jo nalijemo v model visoko približno 1,5 - 2 cm.

Postavimo vsaj za eno uro v hladilnik, da se malo strdi.

Za pistacijevo strjenko damo kuhat smetano in sladkor. Želatino namakamo v hladni vodi. Ko smetana zavre, jo odstavimo in malo ohladimo. Želatino ožmemo in jo damo v toplo smetano, primešamo še zmlete pistacije.

Strjenko počasi prelijemo po jagodni kaši in damo vsaj za uro v hladilnik, da se malo strdi.

Za vanilijevo strjenko zavremo smetano, sladkor in semena nastrganega vanilijevega stroka. Želatino spet namakamo v hladni vodi. Smetano malo ohladimo in ji primešamo ožeto želatino.

Na pistacijevo kremo damo narezane jagode na koščke, ki jih prelijemo z vanilijevo strjenko. Vse skupaj damo v hladilnik za nekaj ur, najbolje kar čez noč.


Opombe

Iz tega recepta sem naredila strjenko v pekaču 30x10x8 cm in še v petih malih modelčkih. Sladkor dozirajte sami, glede na sladkost samih jagod. Priprava sladice je dokaj enostavna, toda zanjo potrebujemo več časa, ker jo moramo vmes ohlajati.

Pekač in modelčke sem obložila s prozorno folijo.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vesnuska  

kuha že od: 1.1.2011

Št. objav: 944

Objavljeno 29.5.2015 ob 15:34

So pa vsakršne umetne arome ob uporabi kvalitetnih surovin popolnoma nepotrebne. Sploh če želimo ustvariti pravo domačo sladico s pristnim okusom. Pistacijeva krema ima pač okus po pistaciajah in vsi vemo da ta okus ni nevemkaj izrazit. Kaj češ dat prave pistacije drage ko žafran, potem pa še neko umetno aromo. To dodajajo v slaščičarnah, da jim ni treba dat pravih pistacij.

Cila  

kuha že od: 5.10.2006

Št. objav: 3768

Objavljeno 30.5.2015 ob 11:06

Verjamem, da je dobra, le oblika in barva želeja me preveč spominjata na .... (koga ali kaj prepuščam ugibanju, he, he).

Sandra_a  

kuha že od: 6.12.2010

Št. objav: 447

Objavljeno 30.5.2015 ob 13:30

Zelo vesel

Izgled je res prva klasa, prav mamljivo. Kot ljubiteljica vseh možnih strjenk, bom tole gotovo pripravila. Pa še jagode so aktualne trenutno :).

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 1.6.2015 ob 9:09

Te bimedove jaz vedno dobim neke zmehčane in brez okusa..

Zobna Miška  

kuha že od: 21.5.2010

Št. objav: 2

Objavljeno 6.6.2015 ob 9:52

Vrtejbenka, hvala za info. Preizkusim ob prvi priložnosti in podam oceno. Izgleda res lepo in mamljivo. :) LpZM

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 12.6.2015 ob 10:46

Vesel

Danes bom tole naredila, za vikend sladico.

V en del pistacijeve mase, bom namesto pistacij, dala na drobno naseckane lističe mete.

rmašica  

kuha že od: 2.4.2015

Št. objav: 1

Objavljeno 12.6.2015 ob 17:27

Okej pravkar sem zabrisla v koš vse skupaj, ker tole ne deluje . Vse skupaj - sestavine - je zelo drago. Sama želatina v lističih pride več kot 2 eur, pa je v vrečki 6 lističev. Jagode sem spasirala in naredila po receptu z želatino, pustila čez noč v hladilniku v modelčkih in drug dan zvečer je bilo čisto malo trdo. Ko sem preko polila 7 deci skuhane smetane (kljub želatini čisto tekoče) z zmletimi pistacijami, se je vse skupaj v modelčku premešalo in nastal je en velik poc. Na sliki zgleda fantastično, zato sem tudi poskusila. Žalostna sem ..... Vse ste pisale kako boste tole delale... A je kateri dejasnko uspelo?

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 12.6.2015 ob 18:11

Rmašica, mi je zelo težko, ker ti sladica ni uspela ....sem šla še enkrat preverit v zvezek, če sem sestavine prav prepisala, ker pri enem receptu sem pozabila napisat količino želatine, pa so me opozorili in sem takoj popravila.Sama sem delala točno tako, kot sem oddala recepturo.Jagodna kaša se mi je že malo strdila po eni uri v hladilniku, kuhana smetana pa je seveda na začetku tekoča in se strdi šele na jagodni kaši v hladilniku.Čez noč se je pa dokončno lepo vse strdilo.Če čakamo, da se vsaka plast posebej do konca strdi, je velika verjetnost, da bodo plasti pri rezanju odstopale ena od druge.Zato jaz počakam, da se samo malo strdi in potem naslednjo kremo počasi vlijem na prvo kremo.Ne smemo pa želatine vmešat v vrelo kašo ali smetano.

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 13.6.2015 ob 19:13

Vesel

Meni je sladica uspela v nulo! Odlična je bila.

Pohvaljene obe verzije, s pistacijam in s poprovo meto. Zelo lepo se je tudi strjevala. Preden sem začela delat, sem hladilnik dala na hlajenje do fula, in je šlo hitreje pri strjevanju.

V kratkem ponovim, samo da dobim jagodno meto.

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 14.6.2015 ob 14:02

Vesel

Sem vesela Smarty1, da ti je sladica uspela in da vam je všeč..moram tudi sama sprobat kombinacijo jagoda-meta, najbrž se okusa res dobro ujemata... bi pa tudi jaz imela jagodno meto.. mi smo lani meto ven vrgli, ker je zamorila vse okoli sebe, kolikor je dišeča je tudi agresivna.. tako da imam sedaj samo eno v loncu.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.