božič,martinovo,miklavževo,novo leto,piknik,pust,rojstni dan otroka,valentinovo,velika noč,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,sladice

Baklava (boljša od klasične)

zelo enostavna za pripravo in tako okusna, da jo boste večkrat pripravljali

Baklava (boljša od klasične)
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kg vlečenega testa

1 kg mletih orehov

5 jušnih žlic sladkorja

5 jušnih žlic krušnih drobtin

500 g masla

3 dl jedilnega olja

polovica limone

700 g sladkorja

1 l vode

Postopek

1. Skuhamo 700 g sladkorja in 1 l vode s polovico limone, narezane na rezine (krogi) in pustimo, da se ohladi.

2. V eni posodi zmešamo orehe, 5 jušnih žlic sladkorja in 5 jušnih žlic drobtin.

3. Stopimo 500 g masla in 3 dl olja skupaj v zmes, katero bomo uporabili za mazanje testa.

4. Vzamemo posodo za baklavo in jo namažemo. Najprej vanjo položimo prve tri plasti testa, vsako testo namažemo z mešanico olja in masla in potresemo z orehi.

Za naslednje plasti testa uporabimo samo dve plasti testa, seveda ju namažemo z mešanico olja in masla in potresemo z orehi. Tako nadaljujemo do konca.

5. Preden končamo z zlaganjem testa, pečico segrejemo na 160 stopinj.

6. Za konec baklave pustimo tri kose testa, od katerih namažemo samo dva, tretjega pustimo suhega. Z manjšim, ostrim nožem razrežemo baklavo na v obliko kvadratov ali trikotnikov.

7. Narezano baklavo postavimo v pečico, ogreto na 160 stopinj in jo pečemo 2 uri, potem pa zvišamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še dodatnih 20 minut, da postane zlato -rumene barve.

8. Pečeno baklavo prelijemo z ohlajenim prelivom vse do vrha in jo pritisnemo z drugo posodo enake velikosti. Pustimo jo na mrzlem prostoru in postrežemo drug dan.


Opombe

V povezavi video s kompletnim procesom, kako naredite baklavo.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15823

Objavljeno 24.5.2017 ob 17:50

"No, pa se dejmo v anglescini rajs pogovarjat na konc koncev....matr, ste pa tut, no obcutljivi na to, ko se nekdo zavzame za slovenski jezik....in zakaj je to tko neki groznega, za zgrazat se al kaj??!! Evo, ne njdem prispevka od ene nase clanice, ki se je itak tlele okol baklav razpisala...ze takrat mi je slo v nos, ko je takoj izrazila dobrodoslico nekemu enkratno sodelujocemu clanu iz nase ljube Juge v neslovenscini in niti ne v hrvascini in ne v srbscini ampak krneki (ce smo ze glih natancni, no!!!)...generacijo moja, sa kim cu ostati mlada ako svi ostarite ili nestanete, aaaaa?.... Un Kwajze Aleks Starski...kwa, a to je Starski &Hac al kwa...? bi se pa res tut lohk enmau potrudu, ce ze gostuje, a ne?"

Verjetno sem za nekatere čuden patron, a nad spakedranščino v več jezikih iz ex juge se spakuje nekdo, ki v slovenščini piše pravo spakedranščino? Oh, ali pa se se zmotila, in je to echt ljubljanščina, pa je mi provincijalci ne dohajamo? Bo nekaj na tem, se mi zdi? Saj je tudi uporaba dvojnega w v besedi kva (kwa) zelo nobel. Klinc gleda baklavo!

Mene ni nikdar motilo, če je tu kdo pisal v hrvaščini, srbščini, so bili člani iz ex juge (sicer jih že dolgo ni več, Aleks je po dolgem času v svojem jeziku nekaj napisal). Tudi moja hrvaščina na enem hrvaškem portalu ni bleščeča, pa se tam še nihče ni ob to spotaknil. Kot ob druge ne, ki mešajo angleščino ali nemščino v svojih receptih, ker so pač rojeni drugje in hrvaščine ne obvladajo najbolje. Že res, da je seveda tu zaželjena slovenščina, a menda ne bomo na križ pribijali nekoga, ki kaj napiše v drugem jeziku?

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 24.5.2017 ob 17:57

Žalosten

Ja, res je, to je slovenski portal. Ampak avtor očitno ni Slovenec in piše kot najbolje zmore in zna in se očitno trudi bit razumljiv.

Meni gre mnogo bolj na živce, ko berem umotvore ta pravih " čistokrvnih " Slovencev , ki povsem brez potrebe vpletajo angleščino vsepovsod in kar naprej, tudi med čisto navadne kuharske debate. Pametne utemeljitve zakaj to počnejo ( doslej ) še nisem dobila.

Sama sem hodila v osnovno in del srednje šole v neki drugi državi in zato moja slovenščina ni ravno za zgled, ampak takih skrpucal kot so jih še nedolgo nazaj na tej strani objavljali nekateri člani, pri najboljši volji ne spravim skupaj.

Obožujem baklave, po zaslugi Smarty sem se jih lotila tudi sama, v veliko veselje moje mami, ki jih obožuje.

Avtorju pohvala za video; o priliki jih zagotovo naredim.

AlexStarsky  

kuha že od: 13.5.2017

Št. objav: 10

Objavljeno 24.5.2017 ob 19:02

Hvala vam na razumevanju, kot ste rekli se trudim pisat najboljse kar vem, in vnaprej se opravicujem ce neki ne napisem kot bi bilo pravilno.

Zelim samo da delim recepte in to je to, kritike in pohvale seveda bodo tudi prav prisle. Kamlu nov recept napisem.

Hvala se enkrat na razumevanju

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 24.5.2017 ob 19:30

Vesel

- Če v iskalnik vpišem besedo"NAJ" , dobim 795 "NAJ" receptov (najboljši, najhitrejši, naj- takšni in drugačni) . In se je razvila debata, dolga skoraj 3 strani, ker je AlexStarsky , v nazivu svojega recepta napisal "boljša od klasične" . O moj bog, kaj bi bilo če bi napisal " NAJboljša baklava" ? Bi ga linčali, pribili na križ? Pa dejte mu malo pustit da diha. Nihče pa ni na teh straneh napisal "Dobrodošel med nami AlexStarsky " !?!? OK, je pisal v srbohrvaščini, meni tudi uide kakšna "čefurska", kot se rada pohecam na svoj račun. Mi pa ni jasno , tako kot Kozamurnik, pa še kome, kako lahko eni pristni slovenci grajte in iščete dlako v jajcu, obenem pa se še sami ne znate pravilno slovnično izražat. Lahko samo rečem, zamislite se!

- AlexStarsky, dobrodošel med nami. Upam da ti niso komentari vzeli voljo, in da boš prispeval še kakšen recept. Na začetku novince grizemo, kasneje smo pa čisto prijazni .

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 24.5.2017 ob 19:36

Smarty ..........

Mygrace

Št. objav: 6506

Objavljeno 24.5.2017 ob 20:24

No evo, jst se pa s svojim "kwa" mal norcujem iz marostarscine....pa itak mi je mesanica jezikov ali pa narecij nekaj najbolj simpaticnega na tem svetu. Res pa je, da mi gre izredno v nos, ce kdo prehitro pocepne. In ja, seveda, dobrodosel Starski&Hac

Kotarca  

kuha že od: 13.6.2010

Št. objav: 614

Objavljeno 24.5.2017 ob 21:33

Kozamurnik in Smarty1

Dobrodošel Alex.

AlexStarsky  

kuha že od: 13.5.2017

Št. objav: 10

Objavljeno 25.5.2017 ob 0:45

Hvala vam za dobrodoslico, voljo mi niso vzeli komentarji tko da bom se prispeval recepte zaradi tega sem prijavljen na portal.

Vedno se pa bo najdu kaksn komentar pozitiven ali negativen jst bom sprejeu oba..

Se enkrat hvala za dobrodoslico me veseli da ste me sprejeli taksneg kot sm pa tud ce malo pisem po svoje pomembno je da recepte in nasvete delimo..

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 25.5.2017 ob 5:21

Pa nehajte se že enkrat cmizdrit.

Mamamia je pač podala svoj komentar, ki je novo pečeni član ni najboljše prebavljal, jaz pa sem pač komentiral tako kot sem in nič hudega oz. žaljivega nisem napisal. Samo napisal sem naj se piše v slo. jeziku. Očitno novi član zna.

Duky  

kuha že od: 15.11.2005

Št. objav: 8

Objavljeno 25.5.2017 ob 7:19

Zelo komentiran članek o baklavi, kjer pa je zelo malo komentarjev prav o njej ...

Ne vem sicer, če 5 žlic drobtin tako zelo spremeni okus, da bi bila tako drugačna od klasične ali pa celo boljša od nje ...

LP

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.