kuhanje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,glavne jedi,priloge,sladice,jedi s sirom,kosilo,malica,večerja,Ajda - slovenska ljudska jed

Ajdovi štruklji

Ajdovi štruklji

Sestavine

Količina: 4

50 dag ajdove moke

10 dag bele moke

6 dl slane vrele vode

50 dag skute

2 jajci

4 žlice smetane

maslo in drobtine po potrebi

Postopek

Ajdovo moko poparimo s slano vodo in pustimo, da se ohladi. Vmešamo belo moko in ko je testo dobro zgneteno, ga razvaljamo, da je za pol prsta debelo. Premažemo ga z nadevom, ki ga naredimo tako, da skuti dodamo stolčena jajca. Nato ga prelijemo s smetano. Če je testo preveč tekoče, ga potresemo s krušnimi drobtinami. Tesno ga zvijemo v moker in z drobtinami potresen prtič, vložimo v vrelo slano vodo in kuhamo na srednji temperaturi 20 minut. Preden ga nerežemo na rezine, ga malo ohladimo. Zabelimo ga z maslom in drobtinami. Zelo lepo se štrukelj skuha, če ga zavijemo v aluminijasto folijo, ki jo prej premažemo z maščobo. V mikrovalovni pečici pa skuhamo štrukelj, zavit v moker prtič, v 8 do 10 minutah.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

s_luce  

kuha že od: 30.10.2005

Št. objav: 33

Objavljeno 5.11.2014 ob 15:58

Žalosten

meni pa sploh niso ratali... testo je bilo čisto premehko, sem dodala še skoraj 400g pirine moke in je bila zadeva še zmeraj tako mehka, da sem jo komaj lahko razvaljala... namaz je bil OK, nič pretekoč ali kaj podobnega... samo zvijanje je bilo pa tudi kr neki ... :(

Cinnamon Stick  

kuha že od: 9.3.2011

Št. objav: 371

Objavljeno 19.10.2017 ob 19:18

Prvič sem se lotila priprave štrukljev. Imela sem podobne težave kot s-luce, dodati sem morala še precej več bele moke kot le 10 dag. Zaradi dobljene količine testa se je potem nadev kar porazgubil. Sem pa naredila napako, ker sem premalo pomokala pult..se mi je vse prijemalo, lepilo, tako da sem komaj zvila v en spodoben štrukelj. Skuhali so se lepo.

ann  

kuha že od: 15.2.2007

Št. objav: 343

Objavljeno 22.10.2017 ob 19:53

Jaz zlivam vrelo vodo po občutku, toliko da se naredi gost cmok, kot za žgance, je nikoli ne merim. V ohlajen cmok vmešam prgišče suhega kvasa, vlijem curek olivnega olja. Za tri osebe je dovolj iz 150 g ajdove moke. Zadnje čase delam tako, da iz testa naredim kroglice, ki jih razvaljam v krog, nadevam z nadevom iz skute, kisle smetane, mascarponeja, rumenjaka in malo sladkorja, v bistvu so to ajdovi krapi. Kuham v parni pečici 20 min. Odlični

Srnak  

kuha že od: 10.12.2017

Št. objav: 1

Objavljeno 10.12.2017 ob 12:20

20 minut je definitivno premalo, ce razvaljas na 1 cm. V sredini je se vedno surov. Najbolje, da se podaljsa cas kuhanja.

Lp

NENA58  

kuha že od: 28.6.2009

Št. objav: 428

Objavljeno 29.10.2018 ob 14:55

Za ajdove štruklje uporabljam samo ajdovo moko , tudi pri valjanju. Valjam pa na peki papirju, ker je lažje in hitrejše. Testo zvaljam, ko se toliko ohladi, da ga lahko zgnetem. Ko je testo zvaljano, ga premažem z maslom (brez), ko se maslo malo strdi pa namažem testo z orehi, ki jih prej prevrem v riževem mleku, dodam pa jajce. Za skutin nadev pa dodam rumenjak in sol.

Štruklje vedno zavijem v krpo in jih kuham v kropu 33 minut, če so zmrznjeni pa 45 minut.

Lp

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.