Droži

da bo domači kruh (v)zhajal brez industrijskega kvasa

666  
Droži
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 5 minut 5 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

4 žlice kefirjeve sirotke ali kefirja

4 žlice polnozrnate moke

sol - po želji

med/sladkor/sadni sok ipd. - po želji

Postopek

Kefirjevo sirotko ali kar kefir temeljito zmešamo z enako količino polnozrnate moke(1) in dodamo po želji sol in/ali vir sladkorja(2). Pustimo dan ali dva (lahko tudi dlje, odvisno od zrelosti kefirja), da se napihne in je polno mehurčkov (glej sliko).

S tako dobljenimi drožmi lahko kar takoj zamesimo kruh, ki naj vzhaja vsaj 10 ur oziroma "čez noč". Čas vzhajanja je odvisen od razmerja med drožmi in svežim testom: navedena količina zadošča za 300-400 g moke. Vzhaja lahko kar v modelu, v katerem se bo pekel, lahko pa ga tudi še enkrat premesimo in nato prestavimo v model - v tem primeru naj pred peko spet počiva 2-3 ure. Testo naraste za približno 150-250 %, odvisno od uporabljene moke(3).

Če droži ne bomo uporabili v tem času njihove pubertete, nič hudega: redno jih krmimo, pa se bodo v hladilniku obdržale tudi po dva tedna ali celo več. Najmanj vsak drugi dan jim privoščimo žlico vode in žlico polnozrnate moke, pa dobro jih premešamo.

Ideja je nastala lani po daljšem poskušanju z različnimi načini priprave domačih droži. Večinoma v drožeh, tj. kislih testih, močno prevladujejo bakterije; kvasovke skoraj ne pridejo do besede , zaradi česar moramo potem dodajati industrijski kvas... Temu sem se hotel izogniti, in idealno rešitev sem videl v kefirju, saj vsebuje obe "vrsti" mikroorganizmov v bolj ustreznem razmerju. Praksa mi je to potrdila in odtlej delam droži samo še tako.

Tak kruh ima tudi povsem samosvoje senzorične lastnosti: njegov okus je dosti bolj kompleksen od samo kvašenega kruha, hkrati pa bolj uravnotežen, bolj skladen in, če smo skrbni, manj kisel od tistega s "klasičnim" kislim testom. Za recept me sprašujejo celo ljudje, ki sicer "ne marajo kruha".


Opombe

(1) Lahko je katerega koli žita, le polnozrnata (ali vsaj čim višjega tipa) naj bo, saj polnozrnata moka vsebuje več rudnin od bele, in te so nujne za uspevanje ugodne mikroflore droži.

(2) Sol naj bi ovirala rast nekaterih neželenih mikroorganizmov (a nikar z njo ne pretiravajmo!), z dodajanjem takšnega ali drugačnega sladkorja pa menda nekoliko favoriziramo kvasovke pred kislinskimi bakterijami.

(3) Za testo ni nujno vzeti polnozrnate moke. Priporočeno je delati iz vsaj 1/2 pšenične ali pirine, sicer bomo "kruh" lahko uporabljali za tnalo. Obnese se npr. mešanica iz 3/4 polnozrnate pirine in 1/4 polnozrnate ržene moke, preizkušeno tudi 2/3 bele pšenične in 1/3 koruzne, dober je kruh iz po 1/3 polnozrnate pirine, bele pšenične in ajdove moke... ječmenova, prosena, ovsena, lečna, čičerikina...

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Lennyka  

kuha že od: 31.3.2014

Št. objav: 48

Objavljeno 28.3.2015 ob 13:55

Pozdravljeni! Tudi jaz bom probala naredit droži in iz tega kruh. Zanima pa me če lahko namesto belega sladkorja dam v droži črnega- oz. mascavo sladkor - to je temni nerafiniran trsni sladkor .

tamala69  

kuha že od: 8.2.2008

Št. objav: 124

Objavljeno 10.10.2015 ob 11:47

Rada pečem kruh in nekaj časa sem že razmišljala, da poiskusim z droži. Običajno pečem s kvasom ali s solno-kvasno emulzijo. Kruh je odlično uspel (slika) in je zelo okusen. Pri pripravi droži tudi ni bilo nobenih težav. Uporabila sem domač kefir, malo soli(noževo konico) in sladkor. Sem naredila kar iz trojne količine. Kruh sem spekla iz štirih različnih mok (ržena, pirina, polnozrnata in bela) skupne teže 900g. Vzhjal je čez noč v posodi, kjer sem ga zamesila, potem v peharju še dodatni dve uri. Pekla sem v pečici na kamnu.

Dober in enostaven recept za droži, kruh ni kisel, kar mi je najbolj všeč. Priporočam da preizkusite.

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 31.12.2017 ob 16:52

Zdaj, ko nas je zajela drožomanija, sem se spomnila na našega 666, ki je že kar nekaj let nazaj takole pekel kruh. Pa ni bil dovolj glasen, če se malo pošalim, je moralo preteči kar nekaj vode, da so postale droži še bolj aktualne.

Adjam8  

kuha že od: 8.2.2013

Št. objav: 4

Objavljeno 19.1.2019 ob 15:22

https://www.facebook.com/groups/1280613472037336/?ref=

Povezava na Drožomanija. Priporočam

Adjam8  

kuha že od: 8.2.2013

Št. objav: 4

Objavljeno 19.1.2019 ob 15:26

Namesto droži lahko uporabimo tudi kvasno vodo, ki nam da baje še boljši kruh. Jaz uporabljam droži iz moke in vode, nič kefirja.

Rabraminca  

kuha že od: 12.3.2005

Št. objav: 65

Objavljeno 7.4.2019 ob 7:11

Koliko gramov bujne droži je za koliko moke in Vode?

skodelicakave  

kuha že od: 12.9.2020

Št. objav: 38

Objavljeno 14.9.2020 ob 14:35

Sama sem delala droži iz ajdove moke in vode po receptu Anite Šumer, prvič mi ni uspelo po njenem receptu edino speči palačinke iz droži, v drugem poskusu mi je uspelo speči kruh iz droži, ta recept je vsaj zame boljši od onega od Šumerce.

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 15.9.2020 ob 7:32

Glede na to, da je peka z drožmi povsem drugačna, kot peka s kvasom in da imamo v Sloveniji sedaj tudi knjige z nasveti in recepti, bi se poimenovalo avtorje malo bolj spoštljivo. Zgolj kot opomba na zadnjo besedo predhodnega komentarja.

V prvo pa ustvariti droži sigurno ne uspe vsakomur, v to sem stoodstotno prepričana.

Sama nisem šla pripravljat droži od samega začetka, ker sem jih dobila že ustvarjene, aktivne in so v aktivaciji nepretrgoma že pol leta.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.